DELEGACIJA IZ SARAJEVA

Željko Komšić i Milan Dunović odaju počast na Spomen-području Donja Gradina

Danas se obilježava sjećanje na 22. april 1945. godine i proboj 600 logoraša od kojih je preživjelo njih tek stotinjak

Željko Komšić. AGENCIJE

S. S.

22.4.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, povodom 77. godišnjice proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, položit će vijence i odati počast na Spomen-području Donja Gradina (na spomen-obilježju nevino stradalim žrtvama, na grobnom polju "Topole" i kod "Topole užasa").

Danas se obilježava sjećanje na 22. april 1945. godine i proboj 600 logoraša od kojih je preživjelo njih tek stotinjak. Ujedno se počast odaje svim stradalima kao i preživjelim logorašima.

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni logor po broju zarobljenika i stradalih na području NDH. Metode ubijanja logoraša uključivale su vješanja, ubistva noževima, maljevima i sjekirama te vatrenim oružjem. Ubistva su se izvršavala na raznim lokacijama unutar kompleksa Jasenovac i povezanih logora te u obližnjim selima.

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih žrtava, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Židova (13.116).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.