STRAZBUR

Delegacija Parlamenta BiH učestvuje na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Tokom proljetnog zasjedanja PSSE, parlamentarci će raspravljati o posljedicama agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, o čemu će izvještaj podnijeti poslanik njemačkog Bundestaga Frank Švabe

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope. AA

S. S.

22.4.2022

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeće Evrope (PSSE), učestvovaće na drugom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSSE, koje će se, u hibridnoj formi (direktno ili online učešće), održati od 25. do 28. aprila ove godine u Strazburu.

Tokom proljetnog zasjedanja PSSE, parlamentarci će raspravljati o posljedicama agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, o čemu će izvještaj podnijeti poslanik njemačkog Bundestaga Frank Švabe (Schwabe), saopćeno je iz PS BiH.

Kako je najavljeno iz PSSE, zatražena je i hitna rasprava o odgovornosti za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Poslanici bi trebalo da raspravljaju i o jačanju strateškog partnerstva između Vijeća Evrope i Evrope Unije.

Parlamentarcima će biti predstavljen i izvještaj komesarke Vijeća Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović o radu u 2021. godini. Prema najavama, tokom zasjedanja očekuje se i obraćanje predsjednika Republike Italije Sergia Mattarelle.

Tokom proljetnog zasjedanja PSSE, članovi Delegacije PSBiH učestvovaće i u radu komiteta PSSE.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.