REAKCIJA

CIK BiH: Tvrdnje ministra Bevande su neosnovane i obmanjivanje javnosti

Ovakvim postupanjem i pristupom postoji objektivna opasnost da birači u Bosni i Hercegovini ne budu u mogućnosti u skladu sa Ustavom i zakonom ostvariti osnovno demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike u vlasti, kažu iz CIK-a

CIK BiH. AGENCIJE

S. S.

22.4.2022

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odbacuje kvalifikacije ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande koji tvrdi da postoji orkestriran napad na njega iz Centralne izborne komisije BiH koja "se redovito oglašava u pojedinim medijima uz tvrdnje da jedan čovjek može opstruirati donošenje budžeta ili odluku kolektivnog organa kakvo je Vijeće ministara BiH". 

Kažu da ministar Bevanda ovakvim kvalifikacijama brutalno obmanjuje javnost u Bosni i Hercegovini.

- Centralna izborna komisija BiH nikad nije tvrdila da jedan čovjek može donijeti budžet, ali smo duboko svjesni da nekoliko ljudi koji sjede u Fiskalnom vijeću i Vijeću ministara BiH svakako mogu usporavati ili opstruirati navedeni proces usvajanja Zakona o budžetu intitucija i međunarodnih obaveza BiH. A ministar Vjekoslav Bevanda sjedi u oba navedena tijela, i ključna je osoba za prohodnost donošenja relevantnih odluka - navode iz CIK-a.

Sredstva iz tekuće rezerve

Govore da javnost u Bosni i Hercegovini se detaljno upoznala i sa zakonskim osnovama za zahtjeve Centralne izborne komisije BiH i prema Ministarstvu finansija i trezora BiH, kao i prema Vijeću ministara BiH. 

- Centralna izborna komisija BiH smatra da obezbjeđenje neophodnih finansijskih sredstava za organizaciju i provođenje demokratskih izbora, pogotovo kad navedena sredstva već postoje na Jedinstvenom računu trezora, nisu nešto što bi se u bilo kojem demokratskom društvu moglo zaustavljati, uvjetovati ili usporavati. Navedena sredstva su sredstva poreznih obveznika Bosne i Hercegovine, a ne sredstva Centralne izborne komisije BiH, ministra ili Vijeća ministara BiH, i moraju biti korištena za namjene koje su zakonima Bosne i Hercegovine propisane - poručili su iz CIK-a.

Povodom posljednjeg istupa ministra Bevande, iz CIK-a napominju, da Centralna izborna komisija BiH nije tražila odobrenje Vijeća ministara BiH da posebnom odlukom doznači Centralnoj izbornoj komisiji BiH sredstva iz "tekuće rezerve", nego sredstva iz akumuliranih viškova iz prethodnih godina, što je puno veći fond nego tekuća rezerva. 

Odbili uvrštavanje na dnevni red

- A i ta sredstva se dodjeljuju po proceduri kao i sredstva tekuće rezerve, shodno članu 17. Zakona o finansiranju institucija BiH. Pravni osnov za donošenje posebne odluke Vijeća ministara BiH kojim bi se odobrilo korištenje navedenih sredstava u uslovima kada nije usvojen Budžet intitucija i međunarodnih obaveza BiH je situiran u članu 11. stav 5. istog Zakona. Na navedenu proceduru je Centralnu izbornu komisiju BiH, u jednom od svojih akata, uputio i sam ministar Bevanda - stoji u saopćenju CIK-a.

Podsjećaju da su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda odbili uvrštavanje tačke dnevnog reda na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 20. aprila 2022. godine za donošenje posebne odluke po zahtjevu Centralne izborne komisije BiH. 

- Budžet institucija je i međunarodnih obaveza BiH, koji cijela Bosna i Hercegovina po stavu ministra Bevande mora čekati kako bi imala Opće izbore, ovakvom dinamikom, koju diktira i ministar Vjekoslav Bevanda, uz članove Fiskalnog vijeća i predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju, može biti usvojen možda u decembru ove godine, a možda i nakon toga. Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi upoznati javnost u Bosni i Hercegovini da ovakvim postupanjem i pristupom postoji objektivna opasnost da birači u Bosni i Hercegovini ne budu u mogućnosti u skladu sa Ustavom i zakonom ostvariti osnovno demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike u vlasti na dan održavanja Općih izbora 2. oktobra 2022. godine - zaključili su iz CIK-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.