EKSPERTI

Profesor Vedran Zubić za "Avaz": Da postoji osoba koja zna prognozirati kada će biti zemljotres, Japanci bi je davno oteli

Moramo razmišljati na koji način gradimo jer naša država leži na tektonski aktivnom prostoru, kazao je prof. Zubić

Prof. Zubić: Očekuju nas povratni zemljotresi. Avaz

Piše: Z. Karić

23.4.2022

Profesor geografije Vedran Zubić jutro nakon zemljotresa koji je potresao BiH, ali i region, i u kojem je život izgubila djevojka Elmira Sefo iz Stoca, kazao je za portal "Avaza" da nas očekuju povratni zemljotresi koji bi trebali biti slabiji.

- Doći će do povratnih zemljotresa koji će biti manjeg intenziteta sve dok se zemljište ne stabilizira. Vjerujte to je prirodna pojava koju niko ne može predvidjeti. Da postoji osoba koja zna prognozirati kada će doći do podrhtavanja tla, njega bi Japanci davno oteli – govori prof. Zubić.

Ulica nakon zemljotresa u Mostaru. Avaz

Naglasio je kako je jako važno u ovom trenutku na stanovništvo djelovati pozitivno te je, također, objasnio šta znači da nas ne ubija zemljotres nego loša gradnja.

- Zemljotres je prirodna pojava koju mi niti možemo sputati niti kontrolirati. No međutim, zbog zemljotresa se dešava nešto što se zove destabilizacija zemljišta na kojima leži sva urbanma gradnja. Ako uspijete napraviti stabilizaciju zgrada da mogu izdržati zemljotres do 7 stepeni jačine, kako je bilo u bivšoj državi, onda nema problema da će se ona urušiti – kaže prof. Zubić.

Moramo razmišljati, ističe naš sagovornik, na koji način gradimo jer naša država leži na tektonski aktivnom prostoru.

- To je ta metafora da mi ustvari nemamo neki problem od zemljotresa kao prirodne pojave koji nas eto malo protrese, nego bukvalno od urbane gradnje za koju smo mi odgovorni – ističe prof. Zubić.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.