NAJGORE BILO U STOCU

Civilna zaštita HNK objavila izvještaj o zemljotresima

Razoran potres pogodio je područje Hercegovine

Urušavanje građevine u Mostaru nakon zemljotresa. Denis Kapetanovic / PIXSELL

E. Ć.

23.4.2022

Civilna zaštita Hercegovačko-neretvanskog kantona objavila je izvještaj nakon što je, počevši od sinoć, Bosnu i Hercegovinu pogodili nekoliko zemljotresa.

Najsnažniji potres jačine 5.7 stepeni po Rihteru zabilježen je 20-ak kilometara od Stoca.

- Razoran potres pogodio je područje Hercegovine. Prema prvim podacima EMSC-a magnituda je 5.7, a epicentar je bio 20-ak kilometara od Stoca i 40-ak kilometara od Mostara. 

Na području Mostara, u Titovoj ulici, došlo je do manjeg obrušavanja cigle i građevinskog materijala sa krova objekta na prometnicu, bez posljedica. Pripadnici PVP Mostar su nakon brze intervencije omogućili nesmetano odvijanje prometa.


Jučer se u 23:07 dogodio snažan potres jačine 5,6 prema Rihteru na području Grada Stoca, sa epicentrom u općini Berković, u mjestu Strupići. Tom prilikom jedna osoba je smrtno stradala, a nekoliko osoba je zadobilo lakše povrede.

Prilikom potresa nastala je materijalna šteta na ruševnim objektima i odroni na putnim pravcima Stolac – Mostar, Stolac – Neum, Stolac – Ljubinje i Stolac – Berkovići. Tokom noći uposlenici Komunalnog Stolac i DVD Stolac su raščišćavali prometnice po gradu uslijed pada žbuke i kamenja sa ruševnih zgrada.

Kako saznajemo od MUP-a HNK oko 23:10 sati usljed prirodne sile zemljotresa na području grada Čapljine na više objekata je nastala materijalna šteta, kao i na više parkiranih vozila , uslijed pada crijepa. Medicinsku pomoć u DZ Čapljina zatražile su četiri osobe sa lakšim povredama - navodi se u izvještaju Civilne zaštite HNK-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.