MERJEMA GENJAC

Iz Centra za seizmologiju za "Avaz": Registrirali smo 13 zemljotresa, moguće je da ih bude još

Ona dodaje da su jači zemljotresi u BiH očekivani, jer je već duže vremena broj takvih pojava ispod prosjeka pa se energija akumulirala

Genjac: Zemljotrese je nemoguće predvidjeti. Avaz

Piše: Al. B.

23.4.2022

Nakon zemljotresa koji je sinoć u 23.07 pogodio šire područje Stoca, uređaji Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda registrirali su seriju manjih potresa na području Hercegovine.

- Nakon prvog jačeg zemljotresa 5,6 stepeni Rihterove skale bilo je normalno očekivati seriju naknadnih potresa. Mi cijelu noć pratimo, registrujemo i obrađujemo podatke i mogu reći da ih je bilo 12, a posljednji se desio jutros u 8.20 sati - kazala nam je Merjema Genjac stručni saradnik za seizmologiju FHMZ.

Ona dodaje da su jači zemljotresi u BiH očekivani, jer je već duže vremena broj takvih pojava ispod prosjeka pa se energija akumulirala. BIH se, pojašnjava Genjac, nalazi na nekoliko rasjeda.

- Jedan od njih prolazi kroz Banja Luku i Petrinju i možemo reći da se dio te energije oslobađa na prostoru Petrinje. Imamo ovaj hercegovački dio ali ostaje nam ovaj centralni koji prolazi kroz Jajce, Zenicu i druga mjesta tako da ne možemo reći da se oslobodila sva energija na prostoru BiH. Uradit ćemo uskoro jednu analizu da vidimo kolika je to količina energije oslobođena s ovih, za sada, 13 zemljotresa u Hercegovini, a moguće da će ih biti još - ističe Genjac.

Podsjeća da je zemljotrese, njihovu snagu i područje na kojima će se desiti, nemoguće predvidjeti.

- Korisnici Android telefona su sinoć dobili poruku, ali tu govorimo o najavi zemljotresa u samo par trenutaka. Naš uređaj prenosi elektromagnetne talase i nama je taj signal brže došao od samog talasa. Radi se na tim aplikacijama na nekim institutima - kaže Merjema Genjac, stručni saradnik za seizmologiju u FHMZ.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.