PREDSJEDNIK HDZ-A BIH

Čović: Oni koji žele praviti fildžan države nek je prave negdje drugdje

Ne može se hrvatski narod i žrtva koju je dao za ovaj prostor i BiH izbrisati, niti se može hrvatski narod svesti na nacionalnu manjinu, kazao je Čović

Dragan Čović. Screenshot

E. Ć.

23.4.2022

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović stigao je u Livno gdje je održao govor na obilježavanju godišnjice odbrane Livna. On je govorio o položaju hrvatskog naroda, izmjenama izbornog zakona, te o drugim temama.

Kazao je da HDZ BiH ne odustaje od izmjene izbornog zakona.

- Onima koji žele praviti fildžan države preporučujem vrlo jasno nek je prave na nekim drugim prostorima - poručio je Čović, prenosi N1.



Nije vrijeme za igrokaze

On je naglasio kako "Hrvati konstitutivni narod BiH su jedinstveni i nema političkog niti bilo kakvog drugog političkog razdora unutar ovog naroda".

- Ovo nije vrijeme za igrokaze, bilo čije, bilo kakve politike. Ko god da je taj koji motivira na igrokaze, pokušava dijeliti hrvatski narod nikad više neće imati za to mjesta. Pluralizmu otvorena vrata maksimalno i među Hrvatima kao i među svima, ali niko više nema pravo dijeliti hrvatski narod, ni Posavine ni Centralne Bosne i naše Hercegovine.

Ako zajedništvo hrvatskog naroda kojeg želimo manifestirati, zato pozivam, ali snažno hrvatskog naroda u Hrvatskoj i u svim institucijama Hrvatske, hrvatskog naroda u BiH da možemo vrlo jasno, svima onima koji danas, pa i iz međunarodne zajednice, koja djeluje u Sarajevu, da će morati drugačije gledati na okolnosti u BiH.

Poruka za Milanovića

I to ćemo im vrlo jasno govoriti sa govornica kad obilježavamo svoje godišnjice, ali isto tako kroz svoje djelovanje u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Ne može se hrvatski narod i žrtva koju je dao za ovaj prostor i BiH izbrisati, niti se može hrvatski narod svesti na nacionalnu manjinu.

Oko toga, ako budemo snažno i vrlo jasno govorili, ali jasnim glasom koji se razumije u BiH i širom svijeta, ja sam siguran da ćemo to uspjeti - rekao je Čović.

Potom se obratio predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću.

- Neizmjerno hvala gospodine predsjedniče, ja znam da nije lako doći u Bosnu i Hercegovinu. Ulaziti u sve krajeve BiH, bezbroj tema koje treba raditi, znam kako se doživljava vaš dolazak kada dođete u BiH, i u Hrvatskoj i u BiH, ali vi ste ovdje došli, i dobro došli, među svoje. A onima koji će zamjeriti, vrlo jasna poruka – vi ste predstavnik hrvatskog naroda i zbog toga jedno posebno poštovanje svih nas Hrvata Bosne i Hercegovine - istakao je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.