RAZGOVOR S POVODOM

Duško Kojić, drugi paroh mostarski za "Avaz": Vaskrs je praznik nade

Vaskrsli Gospod nam je poručio da njega tražimo u svakom čovjeku

Paroh Kojić: Molimo za sve one koji širom svijeta stradaju. Avaz

Piše: M. Smajkić

24.4.2022

Pravoslavni vjernici u Mostaru i u dolini Neretve ovaj Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, nakon dvije godine, proslavljaju onako kako su i navikli, bez pandemijskih restrikcija.


Naša braća

- To je najprije osjećaj radosti, kako za mene tako i za sve naše vjernike. Vaskrsli Gospod nam je poručio da njega tražimo u svakom čovjeku, tako da ponovni susret u našim hramovima, susret s licima naše braće i sestara je susret sa samim Gospodom našim - kaže na početku razgovora za naš list sveštenik Duško Kojić, drugi paroh mostarski.

Vaskrs je praznik nade. Budući da živimo u teškim i izazovnim vremenima, gdje se čini da ljudi polako gube nadu u bolje sutra, paroha Kojića smo pitali kako im pomoći da u vremenima iskušenja ne pokvare svoja srca.

- Onaj ko nam tu nadu daje je svakako Gospod, naš Isus Hristos. Upravo ovih dana, iščekujući praznik nad praznicima, svečanost nad svečanostima, vaskrsenje Njegovo, mi se najprije sjećamo njegovih stradanja, na koja odlazi dobrovoljno nas radi i našega spasenja radi - govori Kojić.


Ljubimo bližnje

Naglašava da je Vaskrs praznik radosti, vjere, nade i ljubavi.

- I tome nas uči. Da se molimo za sve koji danas širom svijeta stradaju, da se uvijek sjećamo siromašnih i onih kojima je potrebna bilo koja pomoć, da se za praznik sjetimo svih koji su usamljeni i da s njima podijelimo radost praznika, da se sjetimo zapovijesti Božije “ljubite jedni druge”, jer samo ako pazimo na one pored nas, možemo iščekivati svjetlost vaskrsenja - podvlači paroh Kojić za "Avaz".

Obnova crkve

Pravoslavni vjernici, ali zasigurno i svi drugi, s velikim nestrpljenjem iščekuju završetak radova i dan osvećenja Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, odnosno Saborne crkve, jednog od najvećih hramova na Balkanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.