NEMA POVRIJEĐENIH OSOBA

Nakon novog potresa: Civilna zaštita HNK objavila izvještaj o zemljotresima

Na putnom pravcu Stolac – Neum, došlo je do odrona, pa su na teren upućeni djelatnici poduzeća "Ceste Mostar"

Osnovna škola u Stocu oštećena uslijed zemljotresa. Avaz

E. Ć.

24.4.2022

Oko 06:27 sati jutros, osjetilo se podrhtavanje tla na području cijele HNK. Epicentar potresa, jačine 4.8 stepena po Richteru, bio je 17 km istočno od Stoca, na području Berkovića (RS).



Mostar

Civilna zaštita HNK objavila je jutrošnji izvještaj.

- Jutros u 06:27 sati, ponovo se na području Mostara, osjetilo jače podrhtavanje tla. Na području Mostara do sada nema prijava šteta i posljedica od novog zemljotresa, osim ponovne uznemirenosti građana i manjeg odrona kamenja sa brda Hum na gradsku magistralu u Donjoj mahali, a koje su po prijavi u 07:05 sati, odmah uklonili pripadnici PVP-e Mostar, te omogućili nesmetano odvijanje prometa po istoj.

 OC CZ Grada Mostara do sada je zaprimio dvije prijave putem telefona za oštećenja materijalnih dobara uslijed djelovanja prvog zemljotresa od 22.04.2022. godine - navodi se u dijelu izvještaja vezanom za Mostar.

Stolac

Kada je riječ o Stocu, navodi se da nije bilo povrijeđenih osoba, a da je na objektima nastala manja materijalna šteta.

Dana 23.04.2022. god. u 08:20 sati, registriran je potres jačine 2.7 stupnjeva po Richteru 23 km sjeveroistočno od Stoca.

Dana 23.04.2022. god. u 20:02 sati, registriran je potres jačine 3.2 stupnja po Richteru, 4 km jugozapadno od Stoca.

Dana 24.04.2022. god. u 06:27 sati, registriran je potres jačine 4.8 stupnjeva po Richteru, 17 km istočno od Stoca.

- Na putnom pravcu Stolac – Neum, došlo je do odrona, pa su na teren upućeni djelatnici poduzeća "Ceste Mostar". Do sada je zaprimljena pedeset jedna prijava oštećenja stambenih objekata (napuknuće zidova, probijanje kamenih gromada na zidovima kuća, oštećenja dimnjaka i polomljeni crijep). Djelatnici DVD Stolac, Komunalno Stolac, su na terenu i prema prioritetima raščišćavaju komade otpale žbuke, kamenja, cigle od dimnjaka i crijepa sa stambenih objekata - navodi se u izvještaju Civilne zaštite.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.