ZASTUPNIK U NSRS

Vukanović: Ulje u Crnoj Gori skoro duplo jeftinije nego u BiH

Kao razlog enormnog divljanja cijena Vukanović navodi nepostojanje robnih rezervi, čijim plasiranjem bi se mogle smanjiti te cijene

Nebojša Vukanović: Cijene ulja u Crnoj Gori duplo jeftinije. AGENCIJE

S. S.

24.4.2022

Cijene ulja u Bosni i Hercegovini su u posljednje vrijeme postale svakodnevna tema zbog enormnih poskupljenja.

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović je na svom blogu ukazao na to da su cijene ulja u Crnoj Gori skoro duplo jeftinije nego u Bosni i Hercegovini.

- Iz dana u dan mijenjaju se cijene osnovnih životnih namirnica u RS-u i BiH, posebno su u nebo otišle cijene osnovnih životnih namirnica, ulja, brašna, šećera... Cijena litre ulja u poslednja dva mjeseca povećana je više od 100%, sa 2,70 KM na 6 maraka, dok je vreća brašna od 25 kilograma povećana sa 22 na 40 maraka - napisao je Vukanović.

Kako kaže, iako imamo više obradivih površina i bolje uslove za proizvodnju hrane od Crne Gore, cijene hrane preko granice su dosta niže.

Cijena ulja u Crnoj Gori. NEBOJŠA VUKANOVIĆ

- Tako litra ulja u Crnoj Gori košta 1,85 eura, ili oko 3,60 maraka, dakle 2,50 maraka manje nego u RS-u i BiH. Cijena ulja koju objavljujem je od jučer, a slično je da brašnom i drugim osnovnim životnim namirnicama, koja su takođe značajno jeftinije. Jedan od razloga je što RS nema Robne rezerve i zalihe hrane, čijim bi plasiranjem obuzdali divljanje cijena, kao i u činjenici da RS, zbog pogrešne politike, ne koristi mogućnosti i plodno zemljište da proizvede dovoljno hrane za domaće potrebe i izvoz - poručio je.

Cijena ulja u jednom marketu u RS-u. MONDO

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.