SVETI MJESEC

Avdo ef. Šišić, glavni imam MIZ Čajniče: Uz ramazan vjernici su sretniji, ali je džematlija manje nego prije

Teravih namazi klanjaju se u džematima Čajniče, Borajno i Kapov Han, a čajnički imam uz ramazan je dobio i pojačanje, kroz angažman studenata FIN-a Emana Haskića iz Sarajeva i Kerima Jašarevića iz Visokog

Piše: A. Bajramović

24.4.2022

Avdo ef. Šišić, glavni imam MIZ Čajniče. Avaz

Nur mubarek mjeseca obasjao je i džemate Medžlisa Islamske zajednice Čajniče, gdje ramazanska atmosfera ponovo podsjeća na onu prije pandemije koronavirusa. Zajedničke molitve, iftari, učenje mukabele, neke su od aktivnosti identične onima u džematima širom BiH.


Zajedničke iftare organiziraju Čajničani

- Atmosfera je dobra, pozitivna, a vjernici su nekako uvijek sretniji, raspoloženiji i susretljiviji u ramazanu. Ipak, primjetan je manji broj džematlija u svim džematima, a razlog je što je značajan broj njih u periodu pandemije u posljednje dvije godine preselio na ahiret, a mladih u manjem bh entitetu nema – kaže Avdo ef. Šišić, glavni imam MIZ Čajniče.



Zajedničke iftare organiziraju Čajničani, ali i koji već dugo ne žive ovdje, ali na taj način žele da se sjete zavičaja. Avaz

Teravih namazi klanjaju se u džematima Čajniče, Borajno i Kapov Han, a čajnički imam uz ramazan je dobio i pojačanje, kroz angažman studenata FIN-a Emana Haskića iz Sarajeva i Kerima Jašarevića iz Visokog. U Mir – Muhamedovoj džamiji u Čajniču uči se mukabela, a tokom ramazana par puta namazi su organizirani i u džamijama u Đakovićima, Hunkovićima i Međuriječju, te mektebu u Karovićima.

Zajedničke iftare organiziraju Čajničani, ali i koji već dugo ne žive ovdje, ali na taj način žele da se sjete zavičaja.

Kako u budućnosti

- Poruke ovog, ali i svakog drugog ramazana iz Čajniča su iste. Na području ove općine žive uglavnom stariji, a mladi su slabo zainteresirani i vezani za Čajniče. Postavlja se pitanje kako u budućnost kad svi stariji umru!? Na tome najviše i radimo, da na sve moguće načine, kroz neke zajedničke akcije, pokušamo vezati mlade ljude za njihov toprak. 

U tome nam pomaže jedan broj naših ljudi, privrednika iz BiH, pa se nadamo da ćemo uspjeti i uz Allahovu pomoć opstati na ovim prostorima – ističe Avdo ef. Šišić, glavni imam MIZ Čajniče.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.