NA NIŠIĆIMA

Stručni seminar i demonstracija savremene opreme za nadzor granice i kritične infrastrukture

Ciljevi seminara bili su ukazati na tehnološka dostignuća i raspoloživu tehniku za nadzor i kontrolu prometa kroz granični pojas kao i ciljani nadzor kritičnih područja

Piše: E. T.

25.4.2022

Seminar održan na sportskom letilištu SBA škole letenja Nišići - Avaz
Dnevni avaz
Ciljevi seminara bili su ukazati na tehnološka dostignuća i raspoloživu tehniku za nadzor i kontrolu prometa - Avaz
Dnevni avaz
Na seminaru su učestvovali brojni predstavnici agencija iz sektora za sigurnost BIH - Avaz
+4

Organizacija DTCare Sarajevo u saradnji sa Centrom za Interdisciplinarne Studije „Zdravko Grebo“ Univerziteta u Sarajevu, organizovali su stručni seminar i demonstraciju savremene opreme za nadzor granice i kritične infrastrukture 22. i 23. aprila 2022. godine. Prezentirana su tehnička rješenja domaćih kompanija SHOT d.o.o. Zenica i Autogyro Adriatic d.o.o. Sarajevo, kao i inozemnih kompanija DefSecIntel iz Estonije i partnera iz SAD.



Ciljevi seminara bili su ukazati na tehnološka dostignuća. Avaz

Ciljevi seminara bili su ukazati na tehnološka dostignuća i raspoloživu tehniku za nadzor i kontrolu prometa kroz granični pojas kao i ciljani nadzor kritičnih područja. Na teoretskom dijelu seminara predavači iz BiH, Estonije i SAD ukazali su na strategiju i primjene ove tehnologije, dok je na pokaznom dijelu, organizovanom na sportskom letilištu SBA škole letenja Nišići, demonstrirana upotreba žirokpoterskih i mobilnih jedinica za nadzor granice.


Na seminaru su učestvovali brojni predstavnici agencija iz sektora za sigurnost BIH. Avaz

Na seminaru su učestvovali brojni predstavnici agencija iz sektora za sigurnost BIH, zaštitu i spašavanje Kantona Sarajevo, međunarodnih organizacija prisutnih u BiH kao i nevladinog sektora.

Seminar je dio globalnog programa NVO DTCare Sarajevo za podršku organizacijama za provodjenje zakona a ujedno i dio nastavnog kurikuluma interdisciplinarnog master studija za medjunarodnu i regionalnu sigurnost Centra za Interdisciplinarne Studije Univerziteta u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.