SEKRETAR KATEGORIČAN

Kapo: SBB će glasati protiv prijedloga HDZ-a i Lovrinovića, jer građane žele obilježiti žutim trakama

Naše društvo već je dovoljno podijeljeno i ne trebaju mu ovakvi retrogradni prijedlozi, jer mi energiju moramo usmjeriti ka unutrašnjem zbližavanju i zajedništvu u cilju što brže integracije u Evropsku uniju, kazao je Kapo

E. Ć.

25.4.2022

Kapo: Ima puno pametnijih tema o kojima treba da raspravlja u ova krizna vremena. SBB

Savez za bolju budućnost BiH glasat će protiv Prijedloga zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH, kojeg je predložio HDZ-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović, a koji je na dnevnom redu sjednice zakazane za 27. april.

Kazao je to za "Avaz" generalni sekretar SBB-a Amer Kapo, koji je naglasio da ovaj prijedlog HDZ-a ima sve karakteristike fašizma, jer žele da se u ličnoj karti upisuje nacionalna pripadnost.

Na ovaj način HDZ želi građanima BiH staviti žute trake, što je bilo svojstveno fašističkom režimu. SBB je kategorično protiv svakog prijedloga koji dodatno dovodi do etničke, vjerske ili bilo koje druge segregacije građana naše domovine. 

Naše društvo već je dovoljno podijeljeno i ne trebaju mu ovakvi retrogradni prijedlozi, jer mi energiju moramo usmjeriti ka unutrašnjem zbližavanju i zajedništvu u cilju što brže integracije u Evropsku uniju. Ova Lovrinovićeva, i bilo kakva druga slična inicijativa, koja nam uvodi principe aparthejda, bit će odbijena na startu – rekao je Kapo.

Generalni sekretar SBB-a poručio je i HDZ-u i njegovim zastupnicima da Parlament BiH ima puno pametnijih tema o kojima treba da raspravlja u ova krizna vremena, u trenucima enormnih poskupljenja i nestabilne sigurnosne i političke situacije u BiH i regiji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.