POTVRDILA DUŠANKA MAJKIĆ

SNSD će podržati Čovićev prijedlog izbornog zakona: Reguliše sve ključne stvari

Majkić je pojasnila da se ovim zakonskim prijedlogom reguliše i pitanje da mandat pripada političkoj stranci, a ne pojedincu, način biranja članova Predsjedništva BiH, kao i predlaganje i izbor delegata za Dom naroda FBiH

Dušanka Majkić. AGENCIJE

S. S.

25.4.2022

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izrazila je nadu da će na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH biti usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona koje je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ.

Majkić je u izjavi za Srnu rekla da predložene izmjene i dopune regulišu sve ključne stvari u vezi sa pravilima ponašanja za sljedeće izbore, a posebno pitanja koja se odnose na CIK i načina na koji se biraju članovi ove komisije.

Mandat pripada političkoj stranci

- Želim da budem optimista. Da ne propuštamo uvijek zadnju šansu. Optimista sam da će se naći dovoljno mudrosti i razumijevanja da se ovaj prijedlog o izmjenama i dopunama usvoji - rekla je Majkić.

Ona je pojasnila da se ovim zakonskim prijedlogom reguliše i pitanje da mandat pripada političkoj stranci, a ne pojedincu, način biranja članova Predsjedništva BiH, kao i predlaganje i izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Majkić je rekla da bi se ovaj zakonski prijedlog, ukoliko ga sutra usvoji Dom naroda, mogao naći na dnevnom redu i da ga usvoji i Predstavnički dom, koji je zakazan za srijedu, 27. aprila.

Hitna sjednica

- Time bi imali riješene ključne stvari vezane za sve dosadašnje probleme usaglašavanja Izbornog zakona. Treba da budemo optimisti da će se saga oko toga završiti sutra na sjednici Doma naroda, a prekosutra na Predstvaničkom domu - rekla je Majkić.

Ona kaže da su zahtjev za održavanje hitne sjednice uputila četiri delegata HDZ-a i četiri delegata SNSD-a.

Za sutra je zakazana hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.