EVROPSKI KOMESAR

Varhelji: U oktobru imamo izbore u BiH, bojkot nas neće odvesti nigdje

Vidjeli smo i složili se da je propuštena barem jedna ključna godina u životu BiH, 2021. mogla je i trebala je biti godina da se stvari urede za budućnost BiH

Varhelji: Potrebna konstruktivnija situacija u BiH. AGENCIJE

A. K. / Anadolija

25.4.2022

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) sastao se danas u Zagrebu sa hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Varhelji je istaknuo kako su razgovori o Bosni i Hercegovini bili posebno napeti i teški, s obzirom da se datum izbora u toj zemlji bliži bez postignutog dogovora, što će, po njemu, utjecati na političko stanje unutar zemlje.

- Vidjeli smo i složili se da je propuštena barem jedna ključna godina u životu BiH, 2021. mogla je i trebala je biti godina da se stvari urede za budućnost BiH. To je bila godina bez izbora na vidiku, godina kada se napredak u zakonodavnoj reformi mogao postići. To smo propustili i već vidimo posljedice, a to je stanje bez napretka u 14 glavnih prioriteta na putu BiH prema statusu kandidata za članstvo. Uz mir i stabilnost, potrebna je konstruktivnija unutrašnjopolitička situacija u BiH kako bi se ova zemlja suočila s izazovima u budućnosti - izjavio je Varhelji.


Ključna tačka

Pozdravio je aktivnosti BiH oko zajedničke vanjske i sigurnosne politike u stavu prema ruskom ratu u Ukrajini, ali je naglasio kako nema napretka unutar zemlje u provođenju reformi.

- Veliko je razočarenje da nemamo dogovora oko ustavnih i reformi izbornog okvira. U oktobru ćemo u BiH imati izbore, pa ćemo nastojati u saradnji s našim prijateljima u BiH da ti izbori budu slobodni, pošteni i da nas vode prema jednakoj zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda. To je ključna tačka dugoročne stabilnosti i funkcionalnosti BiH. Bojkot i nepriznavanje izbornih rezultata neće nas odvesti nikamo - poručio je.

Grlić Radman je kazao da Hrvatska snažno podržava evropsku perspektivu zapadnog Balkana i nastavak proširenja po individualnom pristupu i načelu vlastitih zasluga, uz primjenu postojećih kriterija i uvjeta za proširenje.

Tekući pregovori

- Hrvatska podržava tekuće pregovore Crne Gore i Srbije s Evropskom unijom, otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kao i davanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu te evropsku perspektivu za Kosovo - kazao je Grlić Radman te nastavio:

- Situaciju u BiH je zabrinjavajuća. Ključ ostaje u izmjeni Izbornog zakona. Potreban je nastavak angažmana EU i Sjedinjenih Američkih Država u nastavku pregovora kako bi se omogućili slobodni, pošteni, legalni i legitimni izbori. Izbori po ovakvom izbornom zakonu nisu ustavni - rekao je Grlić Radman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.