POLITIČKI ANALITIČAR

Davor Gjenero za "Avaz" o izborima u Francuskoj i Sloveniji: Zašto su bitne pobjede Makrona i Goloba

Makron je pobjedom, koja nije onako uvjerljiva kao što se to očekivalo, stvorio pretpostavke za odbranu evropske integracije

Gjenero: Birači protiv ekstremista. Agencije

Piše: M. Aščić

26.4.2022

Pobjeda dosadašnjeg predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) na predsjedničkim izborima bila je praktički sigurna, jer je francuski izborni sistem takav da eliminira ekstremiste, jača politički centar i osigurava političku stabilnost. 

Ogromna usluga

Kaže ovo u razgovoru za „Avaz“ politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero.

Dodaje da pobjedu na izborima, međutim, Makron tek treba „ovjeriti” na parlamentarnim izborima, jer je francuski politički sistem takav da „predsjednik funkcionira kao nosilac izvršne vlasti samo ako kontrolira i parlamentarnu većinu“.

- Makron je pobjedom, koja nije onako uvjerljiva kao što se to očekivalo, stvorio pretpostavke za obranu europske integracije, jer pobjeda Marine le Pen značila bi razgradnju zajedničkih europskih politika, prije svega zajedničke energetske politike, a to bi u današnjim uvjetima bila ogromna usluga njenom pokrovitelju, ruskom totalitarnom vladaru Vladimiru Putinu, kojem je razaranje europske integracije važan politički cilj, u čije ostvarivanje je već uložio velik novac - govori Gjenero.


Dobra vijest

Kada su u pitanju parlamentarni izbori u Sloveniji, pobjeda Roberta Goloba i Pokreta „Sloboda“ dobra je vijest za europske liberalne demokrate, kojima pripada i Makron.

- Pokazalo se da je i danas, dva desetljeća nakon krize i raspada Liberalno-demokratske stranke u Sloveniji, koja je toj državi osigurala mirnu tranziciju i uspješan postsocijalistički razvoj, liberalno izborno tijelo još čvrsto i brojno, iako nije imalo konsolidiranu stranku koja bi ga predstavljala. Veliko je pitanje hoće li Golob odgovoriti na taj izazov, ili će i on, kao i već četvero njegovih premijerskih prethodnika, predstavljati te birače samo jedan politički ciklus - ističe Gjenero.


EU ostaje centristička

- Ishodi izbora u Francuskoj i Sloveniji, kao i onih u Njemačkoj u rujnu lani, pokazuju da Europska unija ostaje centristička, a da birači potiskuju takozvane suvereniste, populiste i ekstremiste. Europska ideja i euroatlantizam, nakon prekjučerašnjih izbora u Europi, ostaju vrlo snažni - zaključuje Gjenero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.