MIŠLJENJA

Profesor Enver Kazaz za "Avaz": Izetbegović i Čović vode državu u veliku krizu

Umjesto da iskoriste tragediju Ukrajine i dovrše nedovršenu državu ova dvojica nacionalističkih lidera otvaraju daljnji sukob u BiH, kaže Kazaz

Kazaz: Daljnji sukobi. Avaz

Piše: A. Bajramović

26.4.2022

Pokušaj HDZ-a da u Domu naroda usvoji izmjene izbornog zakona, na način na koji je to urađeno danas, veoma je licemjeran, kaže profesor Enver Kazaz. On ističe da su Bakir Izetbegović i Dragan Čović imali dvije godine da dogovore izmjene izbornog zakona, a u tome nisu uspjeli zbog svojih krajnje isključivih stajališta.

- Sada u vremenskom tjesnacu Čović pokušava da dobije ono što je sve vrijeme tražio, a to je bukvalno posebna izborna jedinica u FBiH. Naravno, Izetbegović koji je u Mostaru potpisao legitimno predstavljanje danas bježi od takve mogućnosti, pritisnut zahtjevima političkih partija iz Sarajeva. Obojica političkih vođa vode FBiH, a samim tim i kompletnu državu, u veliku krizu. Naravno, izbori će po zahtjevu međunarodne zajednice biti održani, ali vidjećemo kako će se stvari odvijati nakon izbora. Čeka nas još jedna velika kriza u BiH. Umjesto da iskoriste tragediju Ukrajine i dovrše nedovršenu državu ova dvojica nacionalističkih lidera otvaraju daljnji sukob u BiH – dodaje Kazaz u izjavi za portal „Avaza“.


- Sada u vremenskom tjesnacu Čović pokušava da dobije ono što je sve vrijeme tražio, a to je bukvalno posebna izborna jedinica u FBiH. Naravno, Izetbegović koji je u Mostaru potpisao legitimno predstavljanje danas bježi od takve mogućnosti, pritisnut zahtjevima političkih partija iz Sarajeva. 

Obojica političkih vođa vode FBiH, a samim tim i kompletnu državu, u veliku krizu.

Naravno, izbori će po zahtjevu međunarodne zajednice biti održani, ali vidjećemo kako će se stvari odvijati nakon izbora. Čeka nas još jedna velika kriza u BiH. Umjesto da iskoriste tragediju Ukrajine i dovrše nedovršenu državu ova dvojica nacionalističkih lidera otvaraju daljnji sukob u BiH – dodaje Kazaz u izjavi za portal „Avaza“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.