MEĐUNARODNA VJEŽBA

Počela terenska vježba "ResponSEE": Cilj je adekvatno odgovoriti u situacijama zemljotresa

U principu, vježba je zamišljena tako da prođemo kroz sve procedure koje bismo u stvarnoj kriznoj situaciji morali proći, kazala je koordinatorica vježbe iz Ministarstva sigurnosti BiH Mirnesa Softić

Sa današnjeg sastanka. Fena

E. Ć. / Fena

26.4.2022

Međunarodna terenska vježba “ResponSEE”, koju provode službe zaštite i spašavanja za efikasniji odgovor na zemljotrese, započela je danas na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

U vježbi učestvuje oko 330 pripadnika službi zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Rumunije, Austrije, Nizozemske i Slovenije.



Adekvatan odgovor

Kako je Feni kazao predsjednik simuliranog korodinacijskog tijela za zaštitu i spašavanje Idriz Brković, tema vježbe je zemljotres, što se nažalost, nakon zemljotresa koji je pogodio područje Hercegovine prošle sedmice, pokazalo kao potreba za sve službe koje djeluju na području naše zemlje.

- Cilj je da naše službe mogu adekvatno odgovoriti u situacijama zemljotresa. Ovo je veliko iskustvo za službe zaštite i spašavanja u BiH jer će prolaziti kroz procedure zajedno s timovima iz drugih zemalja i članovima civilnih zaštita iz Evropske unije. Nadam se da će vježba pokazati da je mjesto BiH u mehanizmu civilne zaštite EU-a i da ćemo biti pozvani u članstvo - kazao je Brković.

Naveo je da pored obuke, civilnim službama u BiH treba dosta sredstava i opreme za timove urbanog traženja i spašavanja, kao i zajedničke aktivnosti i vježbe koje će pripadnike službi uigrati za djelovanje u stvarnim situacijama ako bi se desile.

Simuliran zemljotres jačine 6,4 stepena

Koordinatorica vježbe iz Ministarstva sigurnosti BiH Mirnesa Softić navodi da je u toku vježbe simuliran zemljotres magnitude 6,4 koji je zahvatio područje općine Ilidža, a tokom koje je predviđeno učešće svih timova iz BiH, obučenih za traganje i spašavanje iz ruševina.

- U principu, vježba je zamišljena tako da prođemo kroz sve procedure koje bismo u stvarnoj kriznoj situaciji morali proći. Tažit ćemo međunarodnu pomoć, aktivirati mehanizam Civilne zaštite Evropske unije. Sve to je obuhvatan i koordiniran pristup u slučaju nesreće, testirat ćemo procedure kako bi bili što spremniji - navela je.

Dodaje da u BiH postoji realna opasnost od zemljotresa, te da institucije i službe trebaju da učine sve što mogu kako bi bili spremni na takav scenarij, a odgovor što brži i bolji s ciljem spašavanja ljudskih života.

- Prema procjenama, zemljotres u BiH je identificiran kao reprezentativan rizik, a koliko je opasnost realna vidjeli smo proteklih dana u Stocu koji je pogođen zemljotresom visoke magnitude - zaključila je Softić.

Tokom održavanja vježbe, do petka 29. aprila, bit će povećano kretanje specijaliziranih vozila te aktivnosti pripadnika službi zaštite i spašavanja, posebno na lokacijama Stojčevac, Igman, Dariva, sarajevska žičara, Nedžarići, Blažuj i Pale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.