NEMA POTREBE ZA BRIGOM

Ministar Džindić za "Avaz": Isporuka gasa u BiH nije ugrožena

Gazprom je potvrdio Energoinvestu nominaciju za sutra, redovno bez ijedne napomene što znači da će se nastaviti sigurno snabdijevanje Sarajeva odnosno BiH, istakao je

Nermin Džindić. Avaz

Piše: H. J. I.

26.4.2022

Ruska novinska agencija RIA objavila je da će ruska kompanija Gazprom od od sutra blokirati isporuku gasa Bugarskoj, jer je ta zemlja odbila da plaća gas u rubljama.

Federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić je za portal "Avaza" istakao da isporuka gasa u BiH nije ugrožena. 

- One informacije sa kojima ja raspolažem da je u suštini ovaj takozvani Turski tok, da je to tranzitna ruta koja prolazi kroz Bugarsku, dok se sama Bugarska koliko imam ja informacija ruskim gasom snabdijeva pravcem preko Ruminije, Moldavije i Ukrajine.


Dakle, ono što je sigurno da tranzitna ruta, ono što ja imam do sada informacije, neće biti ugrožena jer bi time bila ugrožena doprema gasa prema Srbiji,Mađarskoj, BiH i dijelom Austrije i Hrvatske. Dakle, Gazprom je potvrdio Energoinvestu nominaciju za sutra, redovno bez ijedne napomene što znači da će se nastaviti sigurno snabdijevanje Sarajeva odnosno BiH - rekao je ministar Džindić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.