DOM NARODA

Bošnjaci uložili veto: Hrvatski i srpski delegati izglasali hitnu proceduru za Čovićev izborni zakon

Za je glasalo 8 delegata, pet je bilo protiv i jedan suzdržan

Sa današnje sjednice. A. Kukić

E. Ć. - S. S.

27.4.2022

Delegati hrvatskog i srpskog naroda na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH izglasali su da se izmjene Izbornog zakona BiH koje je predložila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i njen lider Dragan Čović razmatraju po hitnoj proceduri.

Za je glasalo 8 delegata, pet je bilo protiv i jedan suzdržan. Kako je rečeno postoji opća i entitetska većina. Međutim, nakon toga je delegat SDA Asim Sarajlić kazao da Klub Bošnjaka jednoglasano traži stavljanje veta na izmjene Izbornog zakona. Sada će se formirati zajednička komisija po jednog predstavnika svakog konstitutivnog naroda, a ukoliko ne dođe do dogovora ovo pitanje će biti upućeno Ustavnom sudu BiH.

- Proglašavamo prijedlog zakona štetnim po vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Obrazloženje smo čuli na početku - kazao je Sarajlić.

Sarajlić je potom obrazložio da je se radi o diskriminatornom zakonu po Bošnjake. Svaki Klub se pojedinačno izjašnjavao da li pitanje izmjena Izbornog zakona ugrožava vitalni nacionalni interes Bošnjaka. 

Klub Srba i Klub Hrvata su smatrali da ne ugrožava, dok je Klub Bošnjaka izričito isticao ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa. Nakon što je potegnut vitalni nacionalni interes, saziva se zajednička komisija. 

Kako je predsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović rekao komisiju će činiti po jedan delegat iz Kluba Bošnjaka, Kluba Hrvata i Kluba Srba koji će pokušati riješiti ovo pitanje. Rok za postizanje dogovora je pet dana, a ukoliko ne dođe do dogovora predmet će po hitnoj proceduri biti upućen Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je nakon ovog prekinuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.