PREDSTAVNIČKI DOM PSBIH

Nije usvojena hitna procedura glasanja o prijedlogu upisivanja nacionalnosti u dokumente

Predlagač Nikola Lovrinović je rekao da je ovo bitno i zbog izbornog procesa, jer će se brzo raspisati izbori, te je time opravdao hitnost procedure

Predstavnički dom PS BiH. FENA

Piše: S. S.

27.4.2022

O prijedlogu koji je predložio poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović o Prijedlogu zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu se neće raspravljati u hitnoj proceduri, jer nije postojala entitetska većina poslanika iz RS-a.

Prema ovom zakonu nacionalnost će se upisivati u knjigu rođenih, državljanstvo i ličnu kartu. Upisivanje ne bi bilo obaveza, ali bi bilo uslov pri konkursima u državnim institucijama, gdje postoje nacionalne kvote i pri . Roditelji bi upisivali nacionalnost i za maloljetnike, a oni bi pri punjenju 18 godina imali pravo to mijenjati.

Saša Magazinović je rekao da što se tiče hitnosti ona ne postoji, a što se tiče suštine uporedio je ovo sa postavljanjem traka kojima su se etiketirale osobe određene etničke ili druge pripadnosti. 

Predlagač Nikola Lovrinović je rekao da je ovo bitno i zbog izbornog procesa, jer će se brzo raspisati izbori, te je time opravdao hitnost procedure.

Dragan Mektić je najavio da će oboriti hitnu proceduru, jer u ličnoj karti se, kako kaže, utvrđuje samo identitet osobe te zbog toga će odbiti. 

- Nacionalna pripadnost nije identifikacioni dokument. Ako se želi nacionalnosti utvrditi to treba da se uredi na drugi način - rekao je Mektić.

Nikola Lovrinović je odgovorio Mektiću.

- Ja ne insistiram ni na ličnoj karti, ni na državljanstvu, nego na matičnom uredu, pa kad neko dobije mandat neka dokaže da je taj koji se predstavlja, a ne da manipulira. Za ličnu kartu postoji mogućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.