SJEDNICA DOMA NARODA

Miletić: Da sam imao pravo da uložim vitalni nacionalni interes, uložio bih ga da zaštitim Hrvate

Vrlo je bitno napomenuti da ni riječi nisu napisali o zaštiti Hrvata koji žive na području RS. Hrvati u RS su se pretvorili u statističku grešku, kazao je Miletić

Zlatko Miletić i Denis Bećirović. A. Kukić

Piše: A. Kukić

27.4.2022

Nakon završetka sjednice Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine predstavnicima medija su se obratili delegati Zlatko Miletić i Denis Bećirović.

Miletić je, govoreći o izboru člana Predsjedništva BiH, rekao da je favorizovano pet kantona. 

- Da sam imao pravo da uložim vitalni nacionalni interes, uložio bih ga da zaštitim Hrvate. Vrlo je bitno napomenuti da ni riječi nisu napisali o zaštiti Hrvata koji žive na području RS. Hrvati u RS su se pretvorili u statističku grešku. 








Zlatko Miletić. A. Kukić

Gospodin Čović je imao priliku, a nijednom riječju nije ukazao na probleme Hrvata na tom području. Isto to mislim i za Srbe na području Federacije. Ovaj prijedlog je u suprotnosti sa rezolucijom Evropskog parlamenta, ne implementira nijednu presudu Suda za ljudska prava.

Danas su vješto izbjegli pitanje koje se odnosi, predložio sam da Ministarstvo vanjskih poslova napiše obrazloženje članovima Predsjedništva da zbog svih aktivnosti ambasadora Ruske Federacije Igora Kalabuhova proglasimo "personom non grata". Iz BiH prijete drugim zemljama - rekao je Miletić.

Govoreći o Zoranu Milanoviću, Miletić je rekao da je predsjednik Hrvatske izgubio odnose, ne samo prema BiH, već i prema premijeru vlastite države Andreju Plenkoviću, te da ga treba zabrinuti to ponašanje.

Denis Bećirović. A. Kukić

Nakon Miletića, novinarima se obratio delegat SDP-a Denis Bećirović, koji je kazao da je danas predložio da se u dnevni red uvrsti Deklaracija o osudi ruske agresije na Ukrajinu.

- Direktno sam pitao Čovića da li ima bilo kakav stav, makar jednu rečenicu osude na rusku agresiju. Nije bilo nijedne rečenice. Mislim da je sada jasno da u organima BiH imamo direktno proruske snage koje su se direktno razotkrile - rekao je Bećirović.

Govoreći o kandidaturi, Bećirović je rekao da prema njegovim informacijamarazgovori počinju i intenziviraju se, ali da u ovom momentu nema novih saznanja koja bih mogao reći. Bećirović se dotakao izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

- Predsjednik Hrvatske postaje sve veći problem Hrvatske i to je jasno ozbiljnim ljudima u Hrvatskoj. U trenucima kada se sav civilizirani svijet distancira od Putinovog režima, on bira da bude njihov advokat - kazao je delegat SDP-a.

On se potom dotakao odluke Tužilaštva da podigne optužnicu za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

- Danas sam rekao kako je moguće da Tužilaštvo ne reaguje na brutalne napade na Ustav BiH, a pokušava da procesuira ljude koji su odbranili glavni grad BiH. To je skandalozno - poručio je Bećirović.








Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.