ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik: Bošnjaci-muslimani će opet izabrati svog tipa u Predsjedništvo, šta će EUFOR ispred škola

Nemam ništa protiv da se izbori održe sutra, poručio je on

Milorad Dodik. PRINTSCREEN

Piše: A. O.

27.4.2022

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da su pojedinci uspjeli s opstrukcijom oko Izbornog zakona BiH.

Nemam ništa protiv da se izbori održe sutra. Moja partija i ja smo spremni na još jednu pobjedu. Očito da bošnjačko-muslimanska strana opstruira Izborni zakon. Hoće opet da izaberu svog tipa u Predsjedništvo, umjesto legitimnog Hrvata - kaže Milorad Dodik.

Dodao je kako se raduje ponovnoj pobjedi svoje partije.


Galama iz Sarajeva

- Zbog galame iz Sarajeva odjednom se pojavilo dodatnih 500 vojnika koji kruže po BiH, tu su ispred škola, vrtića... E protiv takve smo misije Althea. Athea (EUFOR) može nastaviti svoju misiju u BiH kao u prethodnim godinama, ali ne može vršiti ovakve nove operacije bez saglasnosti i odluke Predsjedništva BiH. Za to se zalažem - rekao je Dodik.

Poručio je da danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije bio prisutan, te da je kako kaže imao preča posla.

- Amerika ostaje pri tome da je gospodin Šmit (Christian Schmidt) visoki predstavnik, a mi pri tome da on to nije. I ti njegovi napori, eventualne odluke neće biti uvažene jer se radi o običnom građaninu koji nema legitmitet Vijeća sigurnosti - rekao je Dodik.

Potpuna bezbjednost

Nakon održanog sastanka Šefika Džaferovića i Milorada Dodika sa pomoćnicom državnog sekretara SAD u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Karenom Donfried, Dodik je kazao da su se u mnogim stvarima složili, al da u nekim i nisu.


- Konstatacija da BiH treba očuvati teritorijalni integritet i spoljnu suverenost apsolutno nije sporna što se nas tiče, ako to podrazumijeva da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. I u tom pogledu vidim da je američka strana na tom konceptu BiH i primarno da se očuva pvdje mir i bezbjednost, što je i nama važno. Upoznao sam gospođu da je BiH bezbjedna sredina i da vlada potpuna bezbjednost. Da nema izazova koji bi mogli dovesti do toga da BiH bude destabilizovana u smislu nekih nereda - rekao je Dodik nakon sastanka.

Istakao je kako stvari koje oni potežu ad budu riješene ne mogu biti dokaz da se RS bavi nekom vrstom urušavanja teritorijalnog integriteta te da se ovdje zanemaruje Ustav. Ponovio je kako se nije složio s pozicijom visokog predstavnika i poručio da njegove odluke neće poštovati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.