MINISTAR ODBRANE

Podžić sa Donfrid i Eskobarom: Cijenimo snažnu posvećenost SAD stabilnosti i prosperitetu BiH

Donfrid je iskazala snažnu podršku Bosni i Hercegovini i reformskim procesima, kazavši da razumije složenost kada je u pitanju proces evroatlantskih integracija

E. Ć.

27.4.2022

Sa današnjeg sastanka. MO BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa saradnicima, primio je danas pomoćnicu državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid (Donfried) i zamjenika pomoćnika državnog sekretara Gabrijela Eskobara (Escobar), koji se sa visokim zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država nalaze u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru svoje četverodnevne posjete zemljama zapadnog Balkanа.

Sastanku u Ministarstvu odbrane BiH prisustvovali su i ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy), predstavnici Evropske komande OS SAD-a politički savjetnik Adam Sterling, brigadir Endrju Mek (Andrew Mack), komandant Holger Majkl Vagner (Michael Wagner), te Ambasade SAD-u u BiH gospodin Salman Khan, vojni ataše brigadir Majkl Tarkvinto (Michael Tarquinto) i major Taib Grozdanić.




Kontinuirano prisustvo SAD

Ministar Podžić je pozdravio sve prisutne, iskazao zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama, koje su, kako je rekao, dokazani prijatelj i strateški partner Bosne i Hercegovine.

- Izuzetno cijenimo snažno i kontinuirano prisustvo SAD u cijeloj našoj regiji, kao i posvećenost stabilnosti i prosperitetu BiH - naglasio je ministar Podžić.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutnoj krizi u Ukrajini. U tom kontekstu ministar Podžić je ukazao na činjenicu da je taj složeni međunarodni kontekst za Bosnu i Hercegovinu dodatno izazovan, kako zbog objektivnih teškoća koje podrazumijevaju tranzicijski procesi, tako i zbog političkih neslaganja u BiH, a što za posljedicu ima otežano funkcioniranje institucija odbrane.

Također, ministar Podžić je naglasio i da iako neusvajanje budžeta izaziva velike poteškoće u svakodnevnom radu, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH i dalje ostaju posvećeni i ustrajni u ispunjenju svoje zakonske uloge i izvršenju misije i zadataka.

Tokom sastanka razgovaralo se o važnim pitanjima od zajedničkog interesa za obje zemlje, a koje se tiču bilateralno-odbrambene saradnje, evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, Programu reformi, EUFOR-ovoj misiji Althea u BiH, te učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u međunarodnim vojnim vježbama, kao i njihovom učešću u operacijama podrške miru.

Snažna podrška BiH

Gospođa Donfrid je iskazala snažnu podršku Bosni i Hercegovini i reformskim procesima, kazavši da razumije složenost kada je u pitanju proces evroatlantskih integracija. Naglasila je da su Sjedinjene Američke Države privržene Bosni i Hercegvini kroz razne vidove bilateralno-odbrambene saradnje.

Podržala je Oružane snage BiH i njihov multietnički karakter. Posebno je ukazala na važnost boljeg upravljanja resursima Oružanih snaga BiH, a kao prioritete je istakla rješavanje zastarjele opreme i rješavanje pitanja neperspektivnih lokacija, smatrajući da su ta dva pitanja ključ za pridruživanje Oružanih snaga BiH snagama NATO-a.

Na kraju sastanka, ministar Podžić se zahvalio gospođi Donfrid na nemjerljivoj podršci reformskim procesima, te je još jednom naglasio važnosti strateškog partnerstva BiH i SAD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.