OSUDE

Suljagić za "Avaz": Radimo sistematizaciju, 20 bračnih parova zaposleno je bez ikakvog konkursa

Vlada FBiH i Ministarstvo socijalne politike dali su naredbu da da se izvrši racionalizacija svih propisa u Zavodima koje su zbog ranije lošeg kadroviranja imali negativno finansijsko poslovanje

Suljagić: Elvedin Muhibić se lažno predstavlja. Avaz

Piše: N. Ć.

28.4.2022

Samir Suljagić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić" reagirao je na navode pojedinih radnika da trpe mobing ukazavši da on časno radi svoj posao u interesu korisnika ovog Zavoda. 

Suljagić je rekao da se Elvedin Muhibić, koji je iznio ovakve optužbe u medijima, lažno predstavlja kao predsjednik Sindikata.


Izvršene konsultacije

- Znam da radim dobru stvar, Elvedin Muhibić je vozač u Zavodu, koji se lažno predstavlja kao predsjednik Sindikata čija izborna skupština tek treba da se održi u naredni petak. S obzirom da je u izjavi rekao da ne namjeravam stati s mobingom, mogu reći samo da oni to zovu mobingom, ali Vlada FBiH i Ministarstvo socijalne politike su prošle godine, nakon mog imenovanja, dali pismenu naredbu Zavodu i ostalim Zavodima da se u određenim kratkim rokovima hitno izmijene akti unutrašnje organizacije i sistematizacije poslova, te da se izvrši racionalizacija svih propisa u Zavodima koje su zbog ranije lošeg kadroviranja imali negativno finansijsko poslovanje - naveo je Suljagić.

Kako je rekao, nakon naloga Ministarstva, pristupilo se izradi unutrašnjih akata, na način da su izvršene konsultacije sa zaposlenicima, konstatirano je stanje u kojem je više od 20 bračnih parova zaposleno bez konkursa - naveo je direktor Suljagić za "Avaz".



Višak radnika

On je istakao da je funkcija direktora da izvšava naloge osnivača i odredbe zakona kako bi se popravilo stanje u Zavodu. 

- Tačno je da sam smanjivao plaće i ukidao radna mjesta, jer ovdje je 17 radnika bez ikakve potrebe zaposleno. U Zavodu je uposleno 137 radnika, a ne 150. Da napomenem, Zavod je ustanova koja se finansira iz pruženih usluga, dakle za poslovanje svaki fening koji dođe u Zavod mora se zaraditi jer se finansira iz budžeta. Za plaće radnika izdvaja se preko 90 posto svih prihoda, iako kalkulacije cijena ne dozvoljavaju toliki procenat izdvajanja jer se u pitanje dovodi pružanje usluga korisnicima, liječenje, ishrana, oblačenje I čuvanje, te sve ono što je neophodno korisnicima Zavoda - dodao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.