OSLOBOĐEN 2010.GODINE

Slučaj "Dobrovoljačka": Šta je sud u Londonu rekao u predmetu protiv Ejupa Ganića kojeg je tada tražila Srbija

Proces je pokrenut i koristi se u političke svrhe. Nema nikakvog validnog opravdanja za otpočinjanje procedure protiv Ganića, rekao je sudac Timothy Workman u obrazloženju presude

Ganić sa sinom Emirom i kćerkom Eminom u Londonu. Arhiv

Piše: M. Aš.

27.4.2022

Tužilaštvo BiH optužilo je danas deset osoba u predmetu Dobrovoljačka. Prvooptuženi je Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i još devet osoba.

No, 12 godina unazad, važno se podsjetiti kako je Sud u Londonu odbio zahtjev Srbije da Ganić bude izručen Srbiji, po potjernici za zločin u Dobrovoljačkoj.


Kritika Beograda

Ustvari, Sud u Londonu odbio je 28.juna 2010.godine zahtjev Srbije za izručenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, kojeg je Srbija sumnjiči za ratni zločin u ulici Dobrovoljačka Sarajevu 1992. godine.

U obrazloženju Suda u Londonu tada je izrečena kritika zašto je Beograd uopće pokrenuo ovaj slučaj.

Ekstradicijski sud u opštini Westminster obrazložio je odluku riječima da se radi o politički motivisanom slučaju. Sud je kritikovao Beograd što je uopšte pokrenuo ovaj slučaj. Tada je jasno rečeno da je svjedok koji je izvela Srbija nije govorio istinu.

Proces je pokrenut i koristi se u političke svrhe. Nema nikakvog validnog opravdanja za otpočinjanje procedure protiv Ganića, rekao je sudac Timothy Workman u obrazloženju presude.

"Zaključio sam da nema validne opravdanosti za vođenje procesa protiv Dr. Ganića -dodao je.

U obrazloženju se dodaje da Centralni sud u Londonu nije uspio pronaći nove i značajne dokaze u odnosu na prethodnu istragu Haškog suda, te da je zaključio da nema nikakvog osnova za isporučenje i pokretanje procesa.

Proces za izručenje Ganića počeo je 13. aprila 2010.godine, dostavljanjem zahtjeva Srbije i dokumenata na osnovu kojih se to traži. Na ročištu, koje je trajalo od 5. do 14. jula, obje strane su izvele svjedoke. Ganić je na početku pretresa optužio Srbiju da "manipuliše britanskim pravnim sistemom" kako bi postigla da on bude izručen Beogradu.


Kaucija od 300.000 eura

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Heathrow u Londonu, na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992. godine. Deset dana nakon hapšenja pušten je iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 eura i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji.

Pravosudni organi Srbije su istragu protiv Ganića pokrenuli decembra 2008. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.