SNAŽNA PORUKA

Donfrid: SAD ne žele ukinuti RS, ali nećemo stajati po strani dok rukovodstvo RS pokušava razbiti BiH

HDZ BiH i SDA nisu imale hrabrosti za kompromis koji je sam po sebi centralni element Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakla je

Karen Donfrid. Screenshot

H. J. I. - E. T.

27.4.2022

Pomoćnica državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid (Donfried) i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijela Eskobara (Escobar) boravili su danas u posjeti BiH. 

Nakon završetka posjete, Ambasada SAD u BiH je objavila video poruku Donfrid. 

Prenosimo je u cijelosti. 

- Danas sam u BiH u okviru prve posjete zapadnom Balkanu u funkciji pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Danas sam se u Sarajevu sastala sa liderima u oblasti politike, odbrane i građanskog društva, kao i sa visokim predstavnikom i razgovarali smo o angažovanju SAD u rješavanju problema s kojima se BiH suočava.


Vraćanje funkcionalnosti

Stekla sam jasnu predstavu o težini problema i uviđam zašto mnogi smatraju da je ovo najteži period od kraja rata. Opet sam istakla podršku SAD Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničnosti. SAD žele da BiH bude funkcionalna, efikasna i odgovorna država uz časno i pošteno sudjelovanje lidera svih stranaka. Također želimo i da entiteti unutar BiH budu funkcionalni, efikasni i odgovorni i da građanima omoguće demokratsku i prosperitetnu budućnost.

To znači da se BiH mora ponovo fokusirati na vraćanje funkcionalnosti državnim institucijama i na reforme koje su potrebne da bi zemlja napredovala na svom evroatlantskom putu. Danas sam jasno rekla da bojkotovanje, blokade i pokušaji podrivanja države jesu destabilizirajući i opasni i da s tim treba prestati. SAD ne nastoje ukinuti RS, ali SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo RS nastoji razbiti državu.

Lideri na svim nivoima vlasti imaju odgovornost da provode vlast inkluzivno uz poštivanje svih građana BiH, i da zajedno rade da bi podržali reforme i ulaganja od kojih će svi imati koristi. Sjedinjene Države će i dalje pozivati na odgovornost sve lidere po pitanjima korupcije ili destabilizirajućeg djelovanja koje predstavlja prijetnju stabilnosti ove zemlje i njenoj evroatlantskoj budućnosti.


Sjedinjene Države žele pomoći BiH

Razgovarala sam sa bh. zvaničnicima i o ničim izazvanoj agresiji Rusije na Ukrajinu.SAD cijene činjenicu da su se zemlje zapadnog Balkana, uključujući BiH, pridružile demokratijama širom svijeta u osudi brutalnog ruskog rata protiv Ukrajine. Ova ničim izazvana agresija protiv jedne suverene zemlje pokazala je koliko je hitno da djelujemo kako bismo pomogli svim zemljama zapadnog Balkana da postignu pun napredak u promicanju reformi koje su neophodne da bi se ostvarile njihove težnje ka integrisanju u evroatlanske institucije.

I na kraju, želim još jednom podvući da građani BiH imaju osnovno demokratsko i ustavno pravo da učestvuju u fer izborima. Nadali smo se da će biti postignut dogovor o izbornoj reformi kojim bi se poboljšao kvalitet izbora za sve građane, te uvažila pitanja koja su važna za konstitutivne narode u BiH. Nažalost, HDZ BiH i SDA nisu imale hrabrosti za kompromis koji je sam po sebi centralni element Dejtonskog mirovnog sporazuma, te nisu postigle kvalitetan dogovor.

Bh. politički lideri sada se moraju se fokusirati na oktobarske izbore, moraju ispuniti svoju dužnost za finansiranje i održavanje pravovremenih i transparetnih izbora, ne postoji ni pravni, ni tehnički, ni politički razlog za njihovo odlaganje.

Sjedinjene Države žele pomoći BiH. Međutim, mi ne možemo uraditi posao izabranih političkih lidera čija je odgovornost da se okanu nacionalizma i korupcije i da rade na odgovornoj provedbi vlasti, na postizanju kompromisa i pomirenja.

Sjedinjene Države ne mogu same obezbijediti demokratsku i prosperitetnu budućnost BiH ali mogu i hoće raditi sa BiH da bi joj pomogle da ostvari demokratsku i prosperitetnu budućnost - zaključila je Donfrid. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.