DOBROVOLJAČKA

Asim Crnalić, branilac optuženog generala Bahte za "Avaz": Imaju li države pravo na odbranu

Ova optužba je posljedica velikog pritiska koji je dolazio iz RS i Srbije

Crnalić: Bahto nije naredbodavac. Arhiv

Piše: Al. B.

28.4.2022

Generala Hamida Bahtu, koji je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i za ratni zločin protiv zarobljenika, branit ću, kako je to i red, u sudnici, a ne u javnom prostoru, kazao je za "Avaz" Asim Crnalić, bh. pravni ekspert i branilac optuženog generala Bahte u predmetu "Dobrovoljačka".

Prije nego što je imao priliku da se upozna sa svim detaljima, Crnalić kaže da Bahto nije naredbodavac ni izvršilac krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret te da za ovu tvrdnju odbrana ima i dokaze.

Govoreći o predmetu o kojem su svoje stavove davno iznijeli i Haški tribunal, sudovi u Londonu i Beču, pa i Tužilaštvo BiH, Crnalić je želio postaviti pitanja predstavnicima domaćeg pravosuđa.

- Tužilaštvu i Sudu BiH postavio bih pitanja - imaju li države, narodi i pojedinci pravo na odbranu? Jesu li oni prilikom sastavljanja ove optužbe vodili računa o tome - kaže Crnalić.

Podsjeća da se prilikom ocjene je li počinjeno krivično djelo koje se stavlja na teret desetorici optuženih trebalo voditi računa o tome da svaka država, svaki narod i pojedinac imaju pravo braniti se od napada.

- Ova optužba je posljedica velikog pritiska koji je dolazio iz RS i Srbije da se napiše optužnica u tom predmetu iako je Tužilaštvo BiH 2012. godine utvrdilo da nema osnova za krivični progon - dodaje Crnalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.