BJEŽANJE OD ODGOVORNOSTI

Komšić propustio priliku da Eskobara upita "šta je mislio", jer je u Turskoj proslavljao suprugin rođendan

Kada mu, nakon zapaljivih medijskih izjava, pruže priliku da iznese svoj stav pred visokim zapadnim zvaničnicima, Komšić pobjegne da proslavi rođendan

Željko Komšić i Gabrijel Eskobar. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

28.4.2022

Početkom mjeseca član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratska fronte (DF) Željko Komšić burno je reagirao na izjavu specijalnog izaslanika vlade Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara (Escobar) da BiH može biti građanska država tek nakon što uđe u Evropsku uniju.


Riječi, a ne djela

- Drugi misle da bi BiH trebala biti građanska država. Postoji mogućnost i za to, ali se o tome može možda razgovarati tek nakon što BiH postane članica EU – kazao je tada Eskobar.

Komšić je na to Eskobaru poručio da specijalni američki izaslanik zna da s ovakvim ustavnim uređenjem i diskriminacijom koja je ugrađena u Ustav prema građanima ove zemlje BiH ne može biti punopravna članica Evropske unije, te najavio da će prvom prilikom od njega zatražiti da mu pojasni neke stvari.

- Ako je tačno to što kaže Eskobar da mi nećemo ući u EU s nekim drugim ustavnim uređenjem, molim ga da kod svojih šefova izdejstvuje da Evropska unija odmah primi BIH u članstvo. U tom slučaju, nemamo o čemu pregovarati ako se ustavno uređenje neće mijenjati. O kakvim reformama razgovaramo i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Pitat ću ga prvom prilikom šta je mislio, hoćemo li u EU ili nećemo nikad – rekao je tada Komšić.

Jučer su se pomoćnica državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid (Donfried) i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar sastali s članovima Predsjedništva. Komšić je dobio prvu priliku da Eskobara upita „šta je mislio“. No, Komšić se, bez obrazloženja javnosti, na sastanku nije pojavio. Umjesto toga, na sastanak je poslao svog savjetnika Slavena Kovačevića.

Na upit „Avaza“ šta je razlog odsustva, iz kabineta Komšića su odbili dati obrazloženje da li su razlog zdravstveni problemi ili je posrijedi nešto drugo, s obzirom na to da član Predsjedništva nigdje nije naveo da u tom trenutku ima bilo kakve druge službene obaveze.

No, razumljivo je zašto su iz kabineta odbili da daju detaljnije obrazloženje. Naime, prema pouzdanim informacijama "Avaza", Komšić se u trenutku sastanka s Donfrid i Eskobarom nalazio u Turskoj.

Da li je tamo bio zbog sastanka s Erdoanom i drugim visokim turskim zvaničnicima?

Populizam bez podloge

Ne, Komšić je u Turskoj sa suprugom proslavljao njen 50. rođendan. Lijep gest, cijenimo ljubav i njegovanje institucije braka, no da li je primjereno da najviši državni zvaničnik zbog privatnih stvari izbjegava susrete s visokim američkim zvaničnicima i razgovor o ključnim pitanjima koji se tiču budućnosti BiH, pa makar to bilo i zbog rođendana supruge, koji se, je li, baš morao proslaviti u inozemstvu?

Ne bi bio prvi put da Komšić „eskivira“ susrete s visokim zvaničnicima koji bi mu mogli postaviti škakljiva pitanja. Nije tajna da je Komšić političar koji, kada šalje javne poruke, često daje robusne i zapaljive izjave, ne libeći se ni da proziva visoke zapadne zvaničnike u slučaju da oni, kako on to tvrdi, dovode u pitanje principe građanske države, čiji Komšić nastoji biti zaštitni znak. Nažalost, ovakve poruke nailaze na plodno tlo i podršku kod velikog broju građana.

Potpuno drugu sliku u odnosu na njegove izjave dobivamo kada analiziramo Komšićevu "diplomatiju", gdje su njegov međunarodni utjecaj i rezultati u razgovorima sa stranim diplomatama ravni nuli. Kada treba napraviti konkretne poteze, tu potpuno izostaju Komšićeva jalijaška impulsivnost i drčnost koju zarad političkih poena demonstrira u javnosti, a na vidjelo izlaze njegov kukavičluk i nedostojnost funkcije koju obavlja.

To je izvjesno, osim činjenice da je njegov DF mala stranka s malim utjecajem, i jedan od razloga zašto su u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona u BiH strani diplomati uglavnom zaobilazili Komšića. Jer, kada mu i pruže priliku da iznese svoj stav pred visokim zvaničnicima, Komšić se ne pojavljuje na sastancima.

Ali zato ne treba sumnjati da će mediji biti počašćeni nekom novom eksplozivnom izjavom u kojoj će nam drčno najavljivati kako će on od ovog ili onog zvaničnika ili političara tražiti da mu polažu račune te spašavati Bosnu od ovoga ili onoga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.