HERCEGOVINA

Nakon serije zemljotresa: Stočani i dalje žive u strahu

Do jučer ujutro imali smo 250 prijava za dimnjake i krovove, kaže Marić

Jučer u Stocu: Vatrogasci stalno na terenu. Avaz

Piše: M. Smajkić

29.4.2022

Pet dana od razornog zemljotresa tlo na području Stoca se ne smiruje. Iako su zemljotresi znatno slabijeg intenziteta u odnosu na onaj razorni od petka navečer, kada je, nažalost, smrtno stradala Elmira Sefo, stanovnici grada na Bregavi su otad kao u nekom polusnu.


Loše stanje

Strah je skoro sveprisutan, pogotovo u naseljima koja su uz samo brdo. Stolačke ulice koje su jučer za vrijeme naše posjete bile okupane suncem samo su na prvi pogled donosile proljetnu idilu.

Svakim korakom kroz stolačku čaršiju vidljiva su oštećenja od zemljotresa, a na terenu glavninu posla ovih dana obavljaju vrijedni vatrogasci, kojima pomažu i komunalci. I pripadnici Policijske stanice Stolac su na terenu.


Marić: Stradali krovovi. Avaz

Kako dani prolaze, posljedice potresa su vidljivije, a najviše su stradali dimnjaci i krovovi stambenih objekata. Na brojnim objektima u unutrašnjosti zabilježena su oštećenja.

- Evo vidite na ovoj zgradi imamo oboriti sedam dimnjaka. Do jučer ujutro smo imali 250 prijava, što krovova, što dimnjaka, a do sada smo, vjerovatno, uradili jednu trećinu od svih prijavljenih. Radimo koliko možemo, sve su zahtjevni krovovi, a vidite i sami, sve su to stariji stambeni objekti i svi su u vrlo lošem stanju, jednostavno, rastreseni - priča nam Slađan Marić, zapovjednik DVD Stolac.

Dan ranije, kaže nam, pomagali su im iz GSS-a, kada su pomoću dizalica uklanjali velike dimnjake na objektima.

- Sve ovo se mora u što kraćem roku završiti kako ne bi bilo opasnosti po ljude. Ali sve ovo je ljudska ruka sagradila i ovo će popraviti, ali ljudski život se ne može nadoknaditi - kaže nam Marić.


Obnovio kuću

Elezović: Nije svejedno. Avaz

Do sada je više od 300 Stočana prijavilo štetu, među njima je i Esad Elezović, koji je nedavno obnovio staru kuću nakon što se vratio iz Švedske u rodni kraj. Zanimljivo, kaže nam on, nakon razornog zemljotresa nije uočio ništa, ali nakon sljedećeg, u ranim jutarnjim satima u subotu, krenula su oštećenja.

Prirodno je, kaže nam, da se plaši, a nada se da onakav zemljotres više nikada neće iskusiti. Slaviša Mihić nam govori kako ima dovoljno godina, ali da onakav zemljotres ne pamti. Nasreću, veli, na njegovoj kući nisu zabilježena nikakva oštećenja.

Škola će biti prioritet

Mihić: Ne pamti. Avaz

Adnan Faladžić, ministar finansija u Vladi HNK, u izjavi za naš list kazao je da su se na licu mjesta uvjerili u to da su oštećenja brojna.

- Među svim objektima škola će, sigurno, biti prioritet. Nastale štete su ugrubo sanirane da djeca mogu na nastavu, ali je vrlo važno i potrebno da se u što skorijem vremenu sačini analiza stanja kako bi se što je prije moguće krenulo u sanaciju - ističe Faladžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.