REAKCIJA

Udruženje generala BiH o presudi Sakibu Mahmuljinu: Kako smo se borili za odbranu naše države 90-tih godina, istim žarom ćemo nastaviti borbu i danas

Bez obzira na naše lične osjećaje i uzburkane emocije, ne želimo komentarisati presudu. navodi se

Mahmuljin s braniocem ispred Suda BiH. Avaz

N. Aj.

28.4.2022

Udruženje generala Bosne i Hercegovine reagiralo je na današnju presudu Sakibu Mahmuljinu koji je osuđen na 8 godina zatvora.

- Udruženje generala Bosne i Hercegovine od svoga osnivanja uvijek je doprinosilo i doprinosi izgradnji i jačanju institucija države Bosne i Hercegovine. U povodu današnje presude našem članu generalu Sakibu Mahmuljinu izrečene pred Sudom Bosne i Hercegovine, bez obzira na naše lične osjećaje i uzburkane emocije, ne želimo komentarisati presudu.

Međutim, kako smo se borili za odbranu naše države devedesetih godina, istim žarom ćemo nastaviti borbu i danas, ali ovaj put kroz podršku i lični doprinos izgradnji stabilnih državnih institucija po mjeri svih građana. Naš prioritet će ostati i na istrajavanju u pravnoj borbi kroz koju ćemo dokazati i pred domaćim pravosudnim institucijama da u našoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi nije bilo sistematskih zločina, a što je i dokazano u dugogodišnjem radu Haškog tribunala. Oslanjajući se na nalaze Tribunala i mnoštva drugih međunarodnih institucija vezanih za karakter rata u Bosni i Hercegovini imamo vjeru da će se naše pravosuđe otrgnuti od svih vrsta pritisaka, pa i od onih koji pokušavaju izjednačiti "sve strane".

U konkretnom slučaju generala Mahmuljina, vjerujemo da će nadležne pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini (Ustavni Sud BiH), a u konačnici, ako se bude moralo, i nadležni evropski sudovi, sagledati sve relevantne dokaze i donijeti konačnu presudu - zaključeno je u saopćenju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.