SAOPĆENJE

Institut za istraživanje genocida Kanada o presudi Sakibu Mahmuljinu: Dok se oni brane lažima mi ćemo ih tući istinom

Bosanskohercegovačka državna politika i međunarodna zajednica zatvaraju oči pred pokušajima izjednačavanja agresija sa obje strane, poručili su

Institut za istraživanje genocida Kanada i Sakib Mahmuljin. AVAZ

A. O.

29.4.2022

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se nakon presude generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Sakibu Mahmuljinu.

Kako navode, oni su u više navrata pisali o organiziranom i sistematskom pokušaju antibosanske koalicije da revidira historijske, suske i naučne činjenice o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu protiv njenih građana, posebno Bošnjaka. Dok se oni brane lažima mi ćemo ih tući istinom.


Kako navode iz Instituta, bitan cilj te revizije je izjednačavanja srbijanske i hrvatske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu sa legalnom i legitimnom odbranom bosanskohercegovačke države od strane Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U sklopu antibosanske revizije historijskih činjenica je hajka na generale i branioce bosanskohercegovačke države, a u sklopu te hajke i presuda generalu Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. 


Djelovanje antibosanske koalicije

Presuda generalu Mahmuljinu je kontinuitet djelovanja antibosanske koalicije i njenog odnosa prema ljudima koji su branili multietničku i multikonfesionalnu bosanskohercegovačku državu.

IGK podsjeća da general Mahmuljin nije ni naredio ni izvršio zločin, a kažnjen je većom kaznom od oficira Vojske entiteta Republike srpske, vojsake presuđene za genocid u Srebrenici. Nerazumljivo je da se forsiraju optužnice protiv generala Armije Republike Bosne i Hercegovine za nesprečavanje zločina, dok istovremeno nema optužnica za oficire Vojske entiteta Republika srpska i VRS-a i Hrvatskog vijeća odbrane koji su naređivali i organizirali agresije, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, uključujući i genocid. Neprihvatljivo je i skandalozno da izvršioci genocida u Srebrenici, zločina u Prijedoru,masakara i snajperskih ubistava za vrijeme opsade Sarajeva i drugih najtežih zločina, se ne optužuju.

IGK još jednom ističe da je antibosanska koalicija u ofanzivi organizovanim i sistematskim udarima na istinu, pravdu i kulturu sjećanja. Bosanskohercegovačka državna politika i međunarodna zajednica zatvaraju oči pred pokušajima izjednačavanja agresija sa obje strane sa legitimnom odbranom bosanskohercegovačke države.




Slobodna demokratska država

IGK još jednom ističe ulogu Armije Republike Bosne i Hercegovine u odbrani države, koja je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila, koja se organizirala iz bosanskog naroda i otpora da spasi Republiku Bosnu i Hercegovinu od dvostruke agresije Miloševićevog i Tuđmanovog režima. Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila vođena ideologijom genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga, nije postojao nikakav plan da se uništi jedan narod, da se prave zločini i slično. Takvo nešto nije postojalo ni na nivou bosanskohercegovačke države, politike i kulture. Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila snaga koja je obezbijedila mir i životni prostor za sve one koji osjećaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju zemlju. Ona je obezbijedila da se u Bosni i Hercegovini sigurno osjeća svako, pa čak i oni koji to ne zaslužuju i koji i dalje pokušavaju da je unište ili u najmanju ruku destabiliziraju. Ona je stala na put fašizmu kojim je, u procesu raspada, bivše Jugoslavije otpočeo strahovit genocid nad građanima koji su željeli mir i slobodu, a poštovali svoju domovinu. U uslovima kada udruženi antibosanki projekat jača multietnička oslobodilačka borba Armije Republike Bosne i Hercegovine dobiva sve više na značaju. Nikada ne smijemo zaboraviti da je nezavisna i suverena država Bosna i Hercegovina rezultat patriotske borbe pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Pod njenom zastavom tokom agresije na državu borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih građana i naroda.

Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući tim velikim herojima, ostaje obaveza da u miru izgradimo slobodnu, demokratsku državu u kojoj neće biti amnestirani rezultati agresija i genocida, u kojoj će istina i pravda pobjediti. Preuzmimo odgovornost za nastavak misije Armije Republike Bosne i Hercegovine, misiju pravde i istine za jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, slobodnu, demokratsku državu, misiju koju je tako hrabro vodio general Mahmuljin, poručio je IGK.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.