JAVNI SERVIS

Upravni odbor BHRT-a: Tražit ćemo rješenje za opstanak i budućnost

Višemilionska dugovanja, te neriješeni sudski sporovi doveli su do nemogućnosti funkcioniranja Radiotelevizije BiH, istakli su

Zgrada BHRT-a u Sarajevu. AVAZ

A. O.

29.4.2022

Upravni odbor BHRT-a pozdravlja raspravu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o stanju u ovom javnom servisu. Neizvjesna situacija i financijska blokada traže žurna rješenja.

Kako navode, u informaciji koju su poslali Parlamentarnoj skupštini BiH pojasnili su cjelokupno, složeno stanje koje je ponajviše prouzrokovano nagomilanim dugovanjima entitetskih televizija.

Višemilionska dugovanja, te neriješeni sudski sporovi doveli su do nemogućnosti funkcioniranja Radiotelevizije BiH, javnog bosanskohercegovačkog emitera jedinog medijskog pogleda BiH u Europsku uniju, jer je upravo ovaj javni servis član EBU-a.


Blokadom i otežanim funkcioniranjem BHRT-a dovedeno je u pitanje participiranja i BiH kao države u mnogim međunarodnim, medijskim organizacijama.

- Kao što smo istaknuli i u informaciji Parlamentu upravo je BHRT, javni servis BiH jedan od 14 uvjeta za članstvo BiH u Europskoj uniji - poručili su.

Pozdravljaju, još jednom raspravu o stanju na BHRT-u na državnom Parlamentu kao i prijedloge zastupnika, te još jednom pozivamo na žurna rješenja kako bi se trajno riješilo financiranje BHRT-a i time osigurali normalni uvjeti za rad.

Upravni odbor BHRT-a će nastaviti sukladno svojim ovlastima i mogućnostima tražiti unutar BHRT-a rješenja za opstanak i budućnost ovog javnog emitera, navodi se u priopćenju Upravnog odbora BHRT-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.