FORUM PARLAMENTARACA 1990

Lazović: SDA uvijek igra crnim figurama u odnosu na poteze koje povlači HNS

Dejtonski mirovni sporazum daje prostora da se ide naprijed, a isto tako daje i protivnicima BiH da koče taj napredak, rekao je on

Miro Lazović. N1

A. O. / N1

29.4.2022

Predsjednik Foruma parlamenataraca BiH 1990 i bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine Miro Lazović komentirao je sa za N1 aktuelne teme, počevši od izmjena Izbornog zakona, izjava o BiH hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, prijedlozima SDA, ali i o indirektnom izboru člana Predsjedništva u Parlamentu BiH.


Pritisak na RS i Dodika

Lazović je naveo da su ljudi u BiH već psihološki počeli razmišljati da nema nikakvih rješenja, a njih ima, tvrdi, samo treba postići političku volju.

- Dejtonski mirovni sporazum daje prostora da se ide naprijed, a isto tako daje i protivnicima BiH da koče taj napredak. Prejudirao bih na bh. političke stranke da iskoriste prijedlog HNS-a kao B varijantu, jer je HNS dao B varijantu indirektnog izbora člana Predsjedništva u Parlamentu BiH i ako to HNS je dao, čini mi se po javnim nastupima to prihvata i SDA, DF, SDP i Naša stranka, da bi sve stranke se trebale usaglasiti oko toga i staviti pred Međunarodnu zajednicu da je to B varijanta indirektan izbor u Parlamenetu BiH. Ako to neće Dodik, onda prebacite loptu u dvorište RS na način da Međunarodna zajednica pokuša izvršiti pritisak na RS i Dodika da on prihvati indirektan izbor - istakao je Lazović, dodavši da bi se time stvari relaksirale i ublažila ova retorika i politička situacija.

On je komentirao i nedavne izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u kojima je govorio da se treba natjerati Sarajevo da prihvati izmjene Izbornog zakona ili će Hrvatska blokirati put BiH, Finske i Švedske u NATO.


SDA i principi

- Bavi će već duže vrijeme BiH. On je izabran pod parolom “predsjednik sa karakterom”, i on taj karakter ispoljava gotovo svakodnevno kad je u pitanju BiH. Sve ono što on radi u Hrvatskoj zabavlja javnost u tamo, ali i nas u BiH. To što se on miješa u odnose u BiH zaista je problematično, Čović i HNS će imati sve više problema kada je u pitanju nametanje Izbornog zakona na način kako oni to žele - rekao je Lazović.

Mišljenja je i da je SDA dovela sebe u poziciju da se samoodređuje o prijedlozima drugih.

- Još nisam čuo šta je prijedlog SDA kad su u pitanju izborni zakon. Koji su to principi? SDA uvijek igra crnim figurama u odnosu na one poteze koje povlači HNS. Ne mislim da će se postići dogovor oko Izbornog zakona. Ne smije se dopustiti da stavovi koje zastupa HNS ugrade se u eventualne izmjene Ustava, jer će postati prepreka za budućnostr BiH kada je u pitanju njen put u Evropsku uniju - zaključio je Lazović, piše N1.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.