DOBOJ

Sjećanje na krvavi Bajram i trojicu nastradalih Bošnjaka u Sjenini: Ubijeni na putu povratka na svoja ognjišta

Karadžićevi sljedbenici dočekali su prognane mještane u kukavičkoj zasjedi 29. aprila 1996. i zapucali na njih

H. Č.

Sjenjani nose povrijeđenog Rizaha Okića, koji je kasnije preminuo u bolnici

Foto: Arhiv


Na današnji dan 1996. godine, nakon završetka rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, grupa od 400 prognanih Bošnjaka iz dobojskog sela Sjenina na Trebavi, pri pokušaju prvog povratka na svoja spaljena ognjišta, doživjela je pravi pakao.

Njima su u popodnevnim satima na ovaj dan sljedbenici osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, kako bi im onemogućili najavljeni povratak, iz pravca Paležnice napravili zasjedu i u zločinačkom pohodu ubili trojicu ljudi.

Krvavi čin

U krvavom činu jedna žena je izgubila nogu od eksplozije mine. Sve se to desilo drugog dana Bajrama.

- Iz Sjenine je prve ratne godine iseljeno oko 1.500 mještana. Njih 700 je zarobljeno i oni su srpskoj vojsci služili ili kao živi štit ili da bi im obrađivali zemlju, gajili stoku. Zarobljenici su i ubijani, a oni koji su preživjeli razmijenjeni su uljeto 1993. godine. Kada se rat završio, mi smo odlučili da se, uz pomoć SFOR-a koji je imao punkt upravo u Sjenini, počnemo vraćati u svoje spaljeno selo. Napravili smo spisak od 400 ljudi i žena i dostavili ga SFOR-u i nadležnim zajedničkim komisijama - ispričao nam je Mihmet Okić, organizator prvog povratka.

No, umjesto da uđu u svoje razrušene domove, tog 29. aprila doživjeli su pakao.

- Tog 29. aprila u popodnevnim satima krenuli smo u koloni ka svome selu Sjenini. A onda su Srbi na nas zapucali iz puškomitraljeza, pušaka, minobacača. U koloni je bilo i žena, djece... Nastao je pakao. Na licu mjesta ubijeni su Ibrahim Osmanović i Enver Dubinović, a teško ranjenog Rizaha Okića smo izvukli, ali je preminuo u bolnici u Tuzli. Sabihi Vehabović mina je raznijela nogu - prisjetio se Okić mučnih trenutaka.

Našli utočište

  • Spaljeno selo Sjenina na Trebavi kod Doboja

    Spaljeno selo Sjenina na Trebavi kod Doboja

    Foto: Arhiv


Za taj zločin još niko nije procesuiran. Sjenjani su se kasnije ipak uspjeli domoći svojih ognjišta, obnovili su selo, izgradili sve što im treba za pristojan život, a zahvalni su ljudima u općinama Gračanica i Doboj-Istok kod kojih su u ratu našli utočište.

  • Okić: Organizator prvog povratka

    Okić: Organizator prvog povratka

    Foto: Avaz


Program obilježavanja

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Doboj i Udruženje „Sjećanje na prvi povratak - Sjenina 1996“ večeras će ispred Šehidske džamije, na kojoj su ispisana imena ubijenih mještana, poginulih boraca i šehida, odati počast, proučiti Jas'in i Fatihu. Bit će održan i zajednički iftar koji je pripremio MDD „Merhamet“ iz Maglaja, a nakon teravih-namaza prigodno predavanje održat će Ibrahim ef. Halilović, glavni imam MIZ Doboj.

Više o:

Sjenina Trebava
NA VRH

Podijeli članak na