AVAZ SAZNAJE

Milorada Dodika demantiraju podaci: Za 84 pozicije u Oružanim snaga BiH koje pripadaju Srbima stigle čak 324 prijave

Kada se pogleda da je za 201 poziciju koja pripada Bošnjacima stiglo 425 prijava, ispade da su četiri kandidata iz reda srpskog naroda aplicirala na jednu poziciju

Dodik jedno, prijave drugo. Avaz

Piše: M. Aš.

29.4.2022

Na konkurs za prijem 500 kandidata za posao u početnom činu vojnika u Oružanim snagama BiH prijavilo se ukupno 819 osoba, potvrđeno je za "Avaz" u Ministarstvu odbrane BiH.


Ko se mogao prijaviti

Konkurs je zatvoren 24. aprila, a riječ je formacijskim mjestima u Oružanim snagama BiH koja se popunjavaju kandidatima iz reda sva tri naroda u BiH, kao i iz reda ostalih.

Na oglas su se mogli prijaviti mladići i djevojke koji imaju završenu srednju školu III i IV stepena, da nisu mlađi od 18 godina, niti stariji od 27 godina i da ispunjavaju uslove konkursa raspisanog za određeno formacijsko mjesto.

Ministarstvo odbrane BiH, na ovaj način pruža mogućnost i pogodnost mladićima i djevojkama u BiH, koji ispunjavaju uslove i budu odabrani kroz objektivan i transparentan proces prijema, da imaju izazovan posao sa sigurnom plaćom i mogućnost kontinuiranog profesionalnog razvoja i napredovanja u karijeri u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine - rečeno je.

Portal "Avaza" iz izvora Ministarstva odbrane BiH  tvrdi da je najveći interes za pozicije koje pripadaju pripadnicima srpskog naroda u BiH.

Naime,od 500 pozicija, 84 su namijenjene Srbima, a na konkurs su prijave poslala čak 324 pripadnika srpskog naroda.

 - Kada se pogleda da je za 201 poziciju koja pripada Bošnjacima stiglo 425 prijava, ispade da su četiri kandidata iz reda srpskog naroda aplicirala na jednu poziciju - tvrdi naš izvor iz MO BiH.


Kako se ne mogu popuniti kvote

Ovo sve govori da je pojačan interes iz reda srpskog naroda za prijeme u Oružane snage BiH

Ovaj podatak osim toga najbolje demantira Milorada Dodika, lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH koji je nedavno izjavio da Srbi ne žele u OSBiH.

 - Kako se ne mogu popuniti kvote u Oružanim snagama predviđene Hrvatima i Srbima, jer oni ne žele da idu u tu vojsku, naš je stav da treba smanjiti broj vojnika jer ne želimo da vojska bude muslimanska - izjavio je Dodik krajem decembra poslije sastanka s američkim diplomatom Gabrielom Eskobarom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.