KARIJERE

Uspjeh Zvorničanke Selme Kunosić: Dizajnirala za Škodu, sada radi za Audi

Kao stipendista otišla u Češku, a nakon trening programa dobila posao u Škodi

Kunosić: Testirala mnoge automobile. AVAZ

Piše: A. Kukić

29.4.2022

Zvorničanka Selma Kunosić (30), nakon završetka Mašinskog fakulteta u Tuzli, dobila je stipendiju kao jedan od najboljih studenata i stigla do Češke. Nakon uspješnog iskustva u Škodi put ju je odveo dalje do Njemačke, a sada tamo radi za Audi.


Centralna elektronika

Tokom studija Selma je, kao prva osoba iz BiH, dobila mjesto u Škodinom trening programu, nakon čega je dobila posao u odjelu za centralnu elektroniku, gdje je bila zadužena za rad na elektronici u kvakama automobila i za elektroničku stranu u ključevima, a dizajnirala je i novi ključ za Škodu Octaviju.

- Živeći u Češkoj Republici, vidite i osjetite koliko su oni ponosni na svoj brend Škodu i mislim da se tada i u meni rodila ljubav prema automobilima - kaže za „Avaz“ Selma.


Dobila mjesto u Škodinom trening programu. AVAZ

U Škodi je bila zadužena za osiguravanje funkcionalnosti ključeva i kvaka.

- Potrebno je osigurati da ti dijelovi rade ono za što su namijenjeni, i to u svim vremenskim uvjetima - navodi Kunosić.

Kontrola kvaliteta

Trenutno je zaposlena u Audiju u Ingolštatu kao inžinjer u oblasti kontrole kvaliteta.

- Moj tim i ja radimo na osiguranju kvaliteta za „myAudi“ portal i „myAudi“ aplikaciju, putem kojih možete pristupiti svom automobilu te kontrolirati i provjeravati različite funkcije. Za osiguranje funkcionalnosti i dostupnosti brine cijela armija ljudi - objašnjava Selma.

Testiranje Porschea

Selma je testirala mnoge aute, a izdvojila je dvije situacije koje su za nju bile posebne.

- Prva je moj prvi radni dan u Škodi, kada sam se s kolegom cijeli dan vozila u Kodiaqu i testirali smo klimatizaciju. To je za mene bilo nestvarno, jer do tada nisam bila svjesna da ću imati pristup automobilima koji još nisu u prodaji. Druga situacija je testiranje Porschea GT3 RS na testnoj stazi. Tada sam prvi put shvatila šta znači riječ “ubrzanje”. I to maksimalno ubrzanje za tri sekunde - prisjetila se Kunosić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.