ISPRAĆAJ NAJDRAŽEG GOSTA

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić za “Avaz”: Gradimo mir u sebi, da bismo širili mir u svijetu

I ranije je bilo ratova, ali nikad nismo prijetili čovječanstvu kataklizmom, a kako bismo povećali cijene svega i svačega i profitirali enormo na patnji, danas Ukrajinaca a sutra nekog drugog, kaže muftija Pitić

Pitić: I ne znamo šta je hambar. Al.B.

Piše: A. Bajramović

29.4.2022

Još dva dana je do Bajrama, pa se vjernici opraštaju od najdražeg gosta. Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić kaže za “Avaz” da je ovaj ramazan bio poseban, u nekim svojim segmentima jedinstven. 

Milosti ramazanskog dobra

- Prvi slobodni ramazan nakon dvije godine pritisnutosti panikom i strahom zvanim pandemija. Raduje nas nevjerovatan broj djece na teravih-namazu. Ne pamtim, a već sam u nekom, valjda, ikindijskom vremenu života na ovom svijetu, da je bilo više djece u prosjeku na teravih-namazu. Može se to, doduše, i drugačije posmatrati. Možda su djeca postala toliko vidljiva zbog odsustva jedne čitave generacije – kazao nam je Pitić.

On nam govori i o još jednom fenomenu, kojeg je uočio.

- Naši javni dužnosnici su se, uglavnom, odlično organizirali da ni slučajno ne ostanu na teravih-namazu. Ima, naravno izuzetaka. Radujemo se novim učačima Kur'ana, mektebskoj mukabeli koja postaje tradicija, hafiskoj mukabeli koju uspijevamo održati i organizirati, nastavku naše fočanske bajke u kompleksu Aladža-džamije, iftarima na Turskoj ravni svaku večer, a do nedavno je to bila samo ledina. Radujemo se i mnogim drugim Milostima ramazanskog Velikog Dobra – dodaje muftija goraždanski.

Komentirajući ukupnu situaciju u BiH, ali i svijetu, Pitić kaže da je vidljivo “da živimo i živjećemo civilizaciju straha” i da to znači da smo šejtanu prepustili dominaciju nad sobom i svojim životima, jer njegovo najjače oružje je strah.


Prazni hambari

- I ranije je bilo pandemija, ali nismo 24 sata stalno i iznova proizvodili paniku koja jedinu mjernu jedinicu ima u enormnim profitima proizvođača vakcina. Prepast ćemo ljude da napravimo biznis. I ranije je bilo ratova, ali nikad nismo prijetili čovječanstvu kataklizmom, a kako bismo povećali cijene svega i svačega i profitirali enormo na patnji, danas Ukrajinaca a sutra nekog drugog. Šta je to poskupilo u procesu proizvodnje ulja pa je njegova cijena 7 puta veća?! Pri tome, nisam primijetio da su ljudi počeli ozbiljnije proizvoditi hranu za sebe. Moj i tvoj dedo su imali pune hambare i, kako bismo ranije rekli, zahiru za barem narednu godinu. Šta ja i ti imamo. Paniku, strah od gladi. a ništa ne poduzimamo da napunimo svoje hambare. Čak i ne znamo šta je hambar. Mi imamo samo strah, koji poprima patološke dimenzije – ističe Remzija ef. Pitić.

Na kraju ramazana, uoči velikog praznika svih muslimana svijeta, Pitić u svojoj poruci naglašava značaj mira.

- Gradimo mir u sebi, da bismo širili mir u svijetu, pa i u onom što se zove Svemir, a čiji smo mi dio. Nije slučajno da je u našem jeziku baš taj termin upotrijebljen. Sve + mir. U Božijem redu stvari sve je u miru. Samo čovjek narušava taj poredak. E, ti nemoj unositi nemir jer ti to neće oprostiti Svemir. I ne boj se. Ničega i nikoga. Ne možeš pojesti više nego ti je propisano, a ni manje od toga. Odagnaj strah tako što ćeš se Bogu pokoriti i živi u miru sa sobom, sa dragim Bogom, sa svojom okolinom, makar sam ostao – ističe goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.