ZA SVAKI SLUČAJ

Adnan Hadrović iz Vašingtona za "Avaz": NATO će biti spreman za smjenu snaga na terenu

U skladu sa Dejtonskim sporazumom NATO ima mandat za takvu odluku i nije mu potrebna nikakva i ničija saglasnost, kaže Hadrović

Hadrović: SAD će zaštititi stabilnost BiH. Avaz

Piše: A. Bajramović

30.4.2022

Sve učestalije najave da bi Rusija u novembru ove godine mogla uložiti veto na odluku o produženju mandata EUFOR-a u BiH, primorale su SAD da planira alternativna rješenja za zaštitu sigurnosti Bosne i Hercegovine. 

NATO umjesto EUFOR-a

Prema riječima Adnana Hadrovića, bivšeg diplomate i savjetnika za globalnu sigurnost u Institutu za razvojni utjecaj u Vašingtonu, ozbiljno se razmatra opcija da, u slučaju takvog scenarija, snage EUFOR-a na terenu budu zamijenjene jedinicama NATO-a.

- U skladu sa Dejtonskim sporazumom NATO ima mandat za takvu odluku i nije mu potrebna nikakva i ničija saglasnost. U slučaju da Rusija iskoristi veto, u skladu sa procjenama sigurnosne situacije, ta opcija će biti, odnosno već jeste spremna. O tome je prije nekoliko dana govorio i državni sekretar Entoni Blinken (Antony) – kazao je Hadrović za “Avaz”.

Podsjetimo, Rusija je prošle godine glasala za produženje mandata EUFOR-a, ali u svjetlu pogoršanih odnosa sa zapadom, nakon agresije na Ukrajinu, takva odluka ove godine nije više realna. U međuvremenu se i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik “pokajao” zato što je i on podržao nastavak angažmana EUFOR-a.

- Neka vrsta međunarodnih snaga s odgovarajućim mandatom neophodna je za pokušaj održavanja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini. Ako mandat ne bude obnovljen u novembru, pokušavamo osigurati da imamo nešto što će pružiti podršku – kazao je Blinken za AFP, te dodao da se o takvim planovima razgovara i sa saveznicima.


“Izvođači radova”

- Jačanje NATO Štaba u Sarajevu započeto je još dok mandat EUFOR-a traje, tako da će NATO biti spreman za takvu “smjenu” na terenu. Vidjeli smo da je planirana i snažna podrška Oružanim snagama BiH, što takođe možemo protumačiti kao poruku da će SAD zaštititi mir i stabilnost BiH. Prvenstveno radi sebe, jer novi front im ne treba, a onda i radi nas, tako da neće dopustiti destabilizaciju regije posredstvom “izvođača radova” na terenu Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića – ističe Hadrović.

Nakon priznanja ukrajinskih paradržava Luganska i Donjecka, Vladimir Putin je indirektno priznao i Kosovo, kaže Hadrović, zbog čega Srbija pravi zaokret od politike Vladimira Putina. – Međutim, on je na taj način otvorio vrata i sličnom scenariju sa RS. Srećom, Putin nema više tu snagu pa je zbog toga i Dodik zaustavljen u svojim nasrtajima na državu. Ipak, to nije razlog da se i na unutrašnjem i na vanjskom planu ne nastavi intenzivno raditi na sprječavanju takvih planova – ističe Hadrović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.