AVAZ NA LICU MJESTA

Rudari iz cijele Federacije krenuli prema zgradi Vlade!

Ove godine rudari se okupljaju pod sloganom „Dostojanstven kolektivni ugovor za rudarstvo u FBiH“

Piše: A. Z.

1.5.2022

Rudari iz cijele Federacije FBiH krenuli su prema zgradi Vlade FBiH

Kako je jučer i najavljeno očekuje sa da će prvomajskom protestu prisustvovati oko 500 rudara. Oni traže da se njihova prava ispoštuju i da dobiju usaglašen kolektivni ugovor.

Ove godine rudari se okupljaju pod sloganom „Dostojanstven kolektivni ugovor za rudarstvo u FBiH“.



Rudari iz cijele Federacije krenuli prema zgradi Vlade! - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Protestna šetnja završit će kod upravne zgrade „Elektroprivrede BiH“, tako da će rudari iskoristiti priliku da, povodom Međunarodnog praznika rada, još jednom kažu šta očekuju i na čemu insistiraju.

Kako je za "Avaz" kazao predsjednik Sindikata Sinan Husić očekuju da se ovim protestima ispune njihovi zahtjevi vezani za kolektivni ugovor. 

Rudari iz cijele Federacije krenuli prema zgradi Vlade! - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika u FBiH, kazao je za portal "Avaza" da današnjim protestima očekuje da se ostvari pozitivan efekat na tok pregovaračkog procesa na kome se usaglašava kolektivni ugovor.

- Očekujemo ono što smo i planirali, mi smo prošle godine kazali da ćemo pokušati ovo prvomajsko okupljanje radnika rudnika u FBiH učiniti tradicionalnim. Dananašnji slogan je "Dostojanstven kolektivni ugovor za radnike u oblasti rudarstva u FBiH" i očekujem da će predstavnici sindikata iz više rudnika poslati jasne poruke kako predstavnicima vlasti u FBiH, tako i poslodavcima u Elektroprivredi BiH. I svakako očekujem da ovaj prvomajski skup radnika rudnika bude jedan pozitivan efekat na tok pregovaračkog procesa na kome se usaglašava kolektivni ugovor. Ja sam siguran da ćemo u narednih par dana u skaldu sa odlukama svih organa i tijela sindikata u rudnicima uglja u FBiH uz ogromnu podršu radnika iz svih rudnika u koje ne sumnjamo realizovati svoj cilj vezano za sadržaj kolektivnog ugovora koji će biti na snazi od 1. maja 2022. godine - rekao je Husić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.