SARAJEVO

Obilježavanje 2. maja Dana Općine Stari Grad: Hadžibajrić sa saradnicima na Kovačima

Delegacija je prvo posjetila Gazi Husrev-begovu džamiju i turbe najvećeg sarajevskog vakifa Gazi Husrev-bega

H. J. I.

2.5.2022

Obilježen Dan Općine Stari Grad - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Povodom 02. maja, Dana Općine Stari Grad, delegacija predvođena općinskim načelnikom mr. Ibrahimom Hadžibajrićem, odala je počast najvećem vakifu grada Gazi Husrev-begu, utemeljitelju Sarajeva Isa-begu Ishakoviću, najvećim i najboljim sinovima koji leže na Šehidskom mezarju Kovači, kao i prvom predsjedniku Predsjedništva BiH rahmetli Aliji Izetbegoviću.


Stari Grad je srce Sarajeva

Delegacija je prvo posjetila Gazi Husrev-begovu džamiju i turbe najvećeg sarajevskog vakifa Gazi Husrev-bega. Domaćin delegaciji je bio hafiz Mensur ef. Malkić, prvi imam Begove džamije. Efendija Malkić je pozdravio incijativu Općine i načelnika Hadžibajrića da posjećuju ova mjesta na 02. maj Dan Općine Stari Grad. 

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam dočekao općinsku delegaciju na prvi dan Ramazanskog bajrama. Upućujem iskrene čestike svima koji obilježavaju 02. maj kao svoj dan, čestitam i Bajram svim muslimanima u Starom Gradu, Sarajevu i čitavoj zemlji - kazao je hafiz Malkić.

U haremu Careve džamije delegaciju je dočekao imam džamije Sadrudin ef.Išerić.

- Ponosni smo što se na ovaj način obilježava dan vaše i naše općine. Stari Grad je srce Sarajeva i srce naše Bosne. Utemeljitelj Sarajeva Isa-beg Ishaković nam je ostavio na korištenje brojne hajrate, Carevu džamiju, Kolobara han i druge. Upravo smo okončali projekat unutrašnjeg uređenja džamije, čime je naša džamija, hvala Allahu, uređena u potpunosti. U projektu su učestvovali i Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić. Mi moramo biti jedno, kao što smo bili 02. maja 1992, tako mora biti i danas - naglasio je imam Išerić.


Presudne bitke

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić podsjetio je da se 02. maj, Dan Općine Stari Grad, obilježava od davne 2001. godine. 

- Ove godine Božijom voljom imamo čast da na isti dan obilježavamo i Dan Općine Stari Grad, kao i prvi dan Ramazanskog bajrama. Velika je čast biti na svim ovim mjestima na današnji dan - izjavio je načelnik Hadžibajrić. 

Prije tačno 30 godina na ovaj dan, na području Sarajeva su se odvijale presudne bitke.

- Agresorske snage željele su presijeći Sarajevo na dva dijela i osvojiti ga. Uz pomoć naših branilaca ARBiH, MUP-a RBiH to se srećom nije desilo. Zbog toga mi danas živimo u slobodnoj i nezavisnoj državi, i ja im se iskreno zahvaljujem na tome - kazao je načelnik Hadžibajrić.

U nastavku razgovora sa novinarima načelnik Hadžibajrić podsjetio je na važnost Starog Grada za Sarajevo, BiH, ali i cijelu Evropu. 

- Mnoge zemlje Evrope mogle bi učiti od nas u Starom Gradu o suživotu različitih vjera i nacija. U razmaku od samo nekoliko stotina metara imamo bogomolje svih monoteističkih konfesija. Ovdje se zajedno živjelo oduvijek i tako će biti još mnogo godina - poručio je načelnik Hadžibajrić.

Na Šehidskom mezarju Kovači delegacija je položila vijenac i proučila Fatihu na centralnom spomen obilježju, a potom i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. Program obilježavanja Dana Općine Stari Grad nastavlja se sutra obilježavanjem Dana šehida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.