ODBRANA PREDSJEDNIŠTVA BIH

Zoran Čegar za "Avaz": Nismo imali dovoljno municije, ali jesmo srce i dušu

Sinhronizirano su išli iz pravca Skenderije, Vojne bojnice, pa preko Čobanije, priča on

Čegar: Da su zauzeli Predsjedništvo, postavili bi svoje ljude. Arhiva

Piše: A. Kukić

3.5.2022

Ključna bitka za odbranu Predsjedništva BiH, ali i države, odigrana je 2. maja 1992. godine, kada agresoru nije dozvoljeno da zauzme ključnu instituciju BiH. Tog dana svijet su obišli dramatični snimci, u kojima predsjednik Alija Izetbegović, tokom javljanja u program, obznanjuje da je otet i da mu ne dozvoljavaju da dođe u zgradu Predsjedništva BiH.

Ipak, nakon što je agresoru pružen neočekivani otpor, 3. maja je uslijedila razmjena predsjednika RBiH Alije Izetbegovića za komandanta tadašnje Druge vojne oblasti JNA Milutina Kukanjca.

Otvoreni sukob

Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformirane policije FUP-a i nekadašnji zamjenik komandanta Specijalne policije MUP-a RBiH, u razgovoru za "Avaz" prisjeća se događaja od 2. i 3. maja, kada je odbranjeno Predsjedništvo BiH.


Dramatični snimci obišli svijet. Arhiva

- Sinhronizovano su išli iz pravca Skenderije, Vojne bojnice, pa preko Čobanije. Kad su se pojavili, dočekali su ih naši "Vikićevci", Teritorijalna odbrana, "Zelene beretke", "Patriotska liga", građani... Počeo je otvoreni sukob. To je ključni trenutak odbrane, jer, da su zauzeli Predsjedništvo, oni bi svrgnuli legalno izabranu vlast, postavili svoje ljude i, bez obzira na to što je bio referendum, oni bi to sve poništili. Međutim, nisu očekivali takav otpor, niko nije očekivao takav otpor, jer mi nismo imali dovoljno municije, oružja... Mi smo samo imali srce i dušu. Odbranili smo Predsjedništvo - rekao je Čegar.

Dogovorena razmjena

Dogovorena je razmjena otetog predsjednika Izetbegovića za Kukanjca i njegova tri najbliža saradnika, govori Čegar, i napominje da je Kukanjac sa sobom, prilikom napuštanja komande, poveo sve.

- Ne znam ko se usudio i zašto da zaustavi kolonu. Kad je počela pucnjava s transportera, Divjak je oderao grlo derući se: "Ne pucaj, ne pucaj!" Međutim, šta budala može napraviti, ne može stotinu pametnih. Postavlja se pitanje ko je naredio da se kolona zaustavi i ko je govorio na vezu: "Pobijte sve što se miče", ko je imao zadatak da likvidira Izetbegovića i da se svali da je to uradila JNA. Taj incident i ljaga na odbranu Bosne nama nisu trebali - potcrtao je Čegar. 

Slučaj "Dobrovoljačka"

Navodi kako svako treba odgovarati za zločine koje je počinio, ali i da se ne smije dozvoliti da se pojedincima pakuje ono što nisu uradili.

- Podignuta je optužnica protiv određenog broja ljudi koji nemaju veze s tim - kazao je Čegar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.