ODBRANA SARAJEVA

"Avaz" na licu mjesta: Patriote na obilježavanju 30. godišnjice bitke u "Dobrovoljačkoj"

Trećeg maja oslobođen je i tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović koji je dan ranije bio zarobljen nakon povratka s pregovora u Lisabonu

Piše: A. O. - A. K. - N. Ć.

3.5.2022

Počelo obilježavanje 30. godišnjice bitke u "Dobrovoljačkoj" - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Dan kada su se 1992. godine odvijali događaji presudni za odbranu grada i BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Bivši pripadnici "Zelenih beretki" i borci Armije RBiH danas u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu obilježavaju 3. maj, dan kada su se 1992. godine odvijali događaji presudni za odbranu grada i BiH. Trećeg maja oslobođen je i tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović koji je dan ranije bio zarobljen nakon povratka s pregovora u Lisabonu.


Presijecanje grada na dva dijela

- Pozivamo vas da se okupimo u ulici Dobrovoljačka kod Drvenija mosta u 10 sati da odamo počast našim poginulim suborcima. Ovaj poziv je upućen da se okupimo dostojanstveno u mirnoj atmosferi da damo podršku i našim suborcima koji su prije par dana optuženi za "zločin" u Dobrovoljačkoj ulici - naveli su u saopćenju.

Kako ističu, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pod pritiskom srpske politike podiglo ponovo politički proces zvani "Dobrovoljačka" kako bi pokušali izjednačiti branioce i agresora, a "posebno nas iznenađuje situacija da Tužilaštvo želi proširiti istragu i na 2. maj kada je i krenuo najveći napad na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu."


"Avaz" na licu mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Prisutnima se prvi obratio Vahid Alić, predsjednik Udruženja "Zelene beretke" Stari Grad.

- Zahvaljujući braniocima uspjeli smo poraziti tada četvrtu vojnu silu u Evropi i vratiti je na početne položaje. Bio je to pokušaj presijecanja grada na dva dijela. Paralelno sa tim zarobljen je predsjednik Alija Izetbegović i odveden u kasarnu u Lukavicu. Scenario JNA i srpskih političara bio je državni udar i svrgavanje predsjednika.

JNA nije ispoštovala osnovne uslove razmjene

Pregovori su trajali do kasno u noć kada je dogovorena razmjena predsjednika Izetbegovića i Kukanjca. Nažalost i tu JNA nije ispoštovala osnovne uslove razmjene, napustili su kasarnu sa punom ratnom opremom. Došlo je do razmjene vatre gdje je stradao odredeni broj JNA.

Ono što se danas dešava je neistina koja vlada oko Dobrovoljačke, utvrđeno je da ih je poginulo šest, a ostali su poginuli u napadu na Predsjedništvo - zaključio je Alić.

Podsjećamo, sat kasnije na isto mjesto doći će delegacija NSRS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.