OŠTRE REAKCIJE

Jakob Finci za "Avaz": Prema izjavi ministra Lavrova, Jevreji su krivi za holokaust

To je jedna klasična antisemitska izjava, kazao je Finci

Finci: Vrlo čudna izjava ministra Lavrova. Avaz

Piše: Z. Karić

3.5.2022

Uvredljiva i antisemitska izjava ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova u kojoj je rekao kako je i "Hitler imao jevrejske krvi" izazvala je žestoke kritike u svijetu. Na uvredljivu izjavu ministra Lavrova reagirao je i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.


Navikli na sve

Finci je za portal "Avaza" kazao je da je vrlo čudna izjava ministra Lavrova da je Hitler navodno imao jevrejske krvi i da je zato bio onakav zločinac jer su maltene svi Jevreji takvi.

- To je jedna klasična antisemitska izjava. Jako se čudim za nekog ko je bio ministar još u doba Sovjetskog saveza da takvo nešto govori o Hitleru jer to čak nijedan ruski historičar nikada nije rekao. Ali, nažalost, Jevreji su navikli da ih za sve krive. Evo sad su krivi sami i za holokaust – rekao je Finci.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH dodao je kako je valjda najlakše reći da su za Jevreji krivi za sve. 



Najgori antisemiti

Podsjetimo Lavrov je, u razgovoru za italijansku televiziju, tvrdio kako ruske optužbe za nacizam u Ukrajini stoje neovisno o tome što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski Jevrej.

- Zelenski se pita o kakvom nacizmu govorimo ako je on Jevrej. Možda griješim, ali i Hitler je imao jevrejske krvi. To ne znači ništa. Mudri Jevreji kažu da su najgori antisemiti obično Jevreji - rekao je Lavrov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.