UGROŽENO POSLOVANJE

Banjalučki prijevoznici traže vanrednu sjednicu gradske Skupštine, još im nije usvojen cjenovnik

Usvajanje cjenovnika ne bi automatski predstavljalo poskupljenje karata na teret građana, jer je teret poskupljenja moguće nadoknaditi iz budžeta

S ranijeg protesta prijevoznika. Arhiv

Avaz.ba

3.5.2022

Vozači gradskog prijevoza u Banjoj Luci zatražili su hitnu vanrednu sjednicu gradske Skupštine povodom usvajanja novog cjenovnika s obzirom na to da još nije usvojen cjenovnik koji je predložen Skupštini.

- Prvog marta, na osnovu važećih ugovora o prevozu putnika u javnom gradskom prevozu u Banjoj Luci, ali i na osnovu odredbi Zakona o komunalnim djelatnostima RS, te na osnovu rasta cijena goriva i prosječne cijene u tom trenutku veće od 2,59 KM, stečeni su uslovi za korekciju cijena voznih karata u gradskom i prigradskom saobraćaju u Banjoj Luci. S obzirom na to da do ovog momenta još nije usvojen cjenovnik, upozoravamo da su uslovi poslovanja za sva naša preduzeća postali neizdrživi - napisano je u saopćenju banjalučkih prijevoznika.

Oni navode da bi usvajanje cjenovnika značilo poštovanje ugovora koji su potpisali s njima i da ne bi automatski predstavljalo poskupljenje karata na teret građana, jer je teret poskupljenja moguće nadoknaditi iz budžeta. 

Iz tog razloga vas molimo da hitno odobrite i usvojite cjenovnik, a da, ako je to u vašoj moći, iznađete mogućnost da građani ne osjete ovo poskupljenje - naveli su prijevoznici.

Direktor "Autoprevoza" Banja Luka Dejan Mijić rekao je Srni da od sutra prevoznici u gradskom i prigradskom prevozu u Banjoj Luci počinju sa obustavama saobraćaja, navodeći da će sutra saobraćaj biti obustavljen od 20:00 do 21:00 sat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.