DEŠAVANJA U KRAVICI

Ambasada SAD za "Avaz": RS snosi institucionalnu odgovornost za poštivanje žrtava genocida u Srebrenici

To uključuje i zaštitu lokacija koje su u vezi sa ovim tragičnim događajem i omogućavanje komemoracije žrtvama, istakli su iz Ambasade SAD

Ambasada SAD u BiH: Pomno pratimo situaciju. Avaz

Piše: H. J. I.

3.5.2022

Općinske vlasti u Bratuncu nedavno su krenule sad uklanjanjem tragova masovnog ubijanja Bošnjaka tokom genocida u Srebrenici, tačnije, počeli su sa "sanacijom" hale Zemljoradničke zadruge Kravica, u kojoj je između 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice, među kojima je bilo i maloljetnih osoba.

Na ovu vijest prvi je reagirao direktor Memorijalnog centra u Srebrenici Emir Suljagić, a potom i reisu-l-ulema Husein ef.Kavazović, koji su pozvali bh. vlasti ali i međunarodnu zajednicu da reagiraju. 

Iz Ambasade SAD u BiH su za portal "Avaza" istakli da prate situaciju. 

- Ambasada SAD je upoznata sa posljednjim dešavanjima u Kravici i pomno prati situaciju. Također smo upoznati i sa zabrinutošću koju su izrazili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i reis Kavazović. Svi nivoi vlasti u RS snose institucionalnu odgovornost za poštivanje žrtava genocida u Srebrenici što uključuje i zaštitu lokacija koje su u vezi sa ovim tragičnim događajem i omogućavanje komemoracije žrtvama - zaključili su iz Ambasade SAD. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.