42. GODIŠNJICA SMRTI

Ovako je Alija Izetbegović govorio o Josipu Brozu Titu:"Bio je neka druga vrsta čovjeka, volio je da živimo..."

Vi znate, mi ovdje ni ulicu koja se zove po njegovom imenu nismo nikad predili, mada smo to mogli da uradimo, govorio je Izetbegović

Josip Broz Tito i Alija Izetbegović. Avaz

E. Ć.

4.5.2022

Danas je 42. godišnjica smrti doživotnog predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita. Tito je preminuo 1980. godine u Ljubljani, a ostao je upamćen kao zanimljiva historijska ličnost.

Tito i danas ima ulicu u glavnom gradu Bosne i Hercegovini, a o njemu je zanimljivo mišljenje imao i prvi predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, iako je Izetbegović imao neugodno iskustvo tokom "Sarajevskog procesa" 80-ih godina. 

Izetbegović je u kasnijim godinama kazao da je simpatisao Titu, a istakao je da se on lično založio da ne bude promijenjen naziv njegove ulice u Sarajevu. Kazao je kako nikada nije skrivao simpatije prema predsjedniku bivše države, jer, kako je govorio, "nije mu davao utisak nekog zloće-čovjeka". Jedna od takvih izjava navedena je i u knjizi Mate Đakovića "Moji razgovori sa Alijom".

- Imao sam utisak da je širok čovjek, otvoren prema životu, da je volio da živimo i da je puštao druge da ga žive, za razliku od drugih komunističkih rukovodilaca koji su bili više askete. Znate i vi, pod asketama je teško, sami sebe izlažu patnji, pa to traže i od drugih ljudi. 

Tito je bio neka druga vrsta čovjeka. I tako, jednom riječju, nemam ja neki negativni odnos prema Titu. Vi znate, mi ovdje ni ulicu koja se zove po njegovom imenu nismo nikad predili, mada smo to mogli da uradimo. 

Prošli smo kroz vrlo težak period od rata, kada je bilo takvih zahtjeva. Mi to nismo dali. Nisam ni ja dao to. Jednostavno ne smatram da historija počinje od nas. Taj čovjek je uradio neke značajne stvari, stvorio je jednu zemlju, ojačao je - govorio je Alija Izetbegović o Josipu Brozu Titu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.