LIDER SNSD-A

Dodik: Hrvati su s pravom nezadovoljni, Izetbegović udario na Dejtonski mirovni sporazum

Sud BiH će biti pokriće za nezakonite odluke, poput one o CIK-u, kaže Dodik

Milorad Dodik. Screenshot

E. Ć.

4.5.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik obratio se novinarima nakon današnjeg sastanka vladajuće koalicije u RS, koju čine SNSD, US, SP, NDP, NPS i DEMOS.

Centralna izborna komisija (CIK) je danas raspisala izbore za 2. oktobar, a Dodik je rekao "da je podređena političkom Sarajevu, muslimanima, kako on naziva Bošnjake" i međunarodnoj zajednici. 

Dodik je rekao kako su izjave predsjednika CIK-a Suada Arnautovića "huškačke i antidejtonske". Dodao je da smatra opravdanim pismo i stav Dragana Čovića koji je kritikovao preglasavanje Hrvata.

- Izbori će se provesti provesti u veoma složenim okolnostima. To su međunarodne okolnosti, ali i okolnosti u BiH. Očigledno sama činjenica da imate recimo Bakira Izetbegovića koji neki dan kaže da ovi izbori treba da pokažu da jedna treći, dakle Srba i Hrvata, ne može da određuje šta treba da radi 60 posto, po njemu 60 posto, probošnjačkih, probosanskih, kako on to opet kaže, nekih patriota. To je direktan udar na Dejtonski sporazum, na balans koji je tamo postavljen i proceduru koja to predviđuje. Na to nema nikakve reakcije.  Sud BiH će biti pokriće za nezakonite odluke, poput one o CIK-u - rekao je Dodik.

Govoreći o budžetu, kazao je da BiH nema budžet, te da nije mogla da planira sredstva.

- Tema reorganizacije živi dugo, Hrvati su sa pravom nezadovoljni u FBiH. Apsolutno je ispravno tražiti ono sto je Ustavom predviđeno, da se bira srpski, hrvatski, bošnjački član.

S pravom su ukazivali Hrvati, velika je diplomatska akcija bila, morat ćemo sjesti i dogovoriti se da stabilizujemo situaciju da dođemo do tih izbora. Šta znači teritorijalna organizacija, RS je nedjeljiva. Za nivo BiH ćemo vidjeti da napravimo zajedničke nastupe, zbog rasipanja glasova. Važne odluke će biti donesene u srijedu - kazao je Dodik.

Dodik nije odgovorio da li će prihvatiti poziv Rusije i otići na obilježavanje Dana pobjede 9. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.