ZASTUPNIK U NSRS

Vukanović za "Avaz": Ako kažu "Vukan treba biti kandidat", spreman sam to prihvatiti

Najavio je učešće njegove liste i za nivo Narodne skupštine RS-a i Parlamentarne skupštine BiH, s tim da još uvijek nije siguran da li će samostalno nastupati na nivou BiH ili kao dio neke koalicije

Nebojša Vukanović: Ako kažu Vukan treba biti kandidat, spreman sam to prihvatiti. AGENCIJE

Piše: S. Spahić

4.5.2022

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović je za portal "Avaza" rekao da je spreman prihvatiti odgovornost za jednu od dvije glavne funkcije, predsjednika RS-a ili člana Predsjedništva BiH, ukoliko dođe do takvog dogovora opozicije.

Prokomentarisao je i današnje raspisivanje izbora, uprkos pokušajima određenih stranaka iz vlasti da se ne raspišu.

- Izbori se moraju raspisati u skladu sa zakonima i Ustavom. Moraju se poštovati zakoni, iako to ne odgovara pojedincima iz HDZ-a i SNSD-a, koji pokušavaju da opstruišu izborni proces i izmjene Izbornog zakona, koje bi omogućile da se spriječe zloupotrebe i krađa glasova. Uprkos svemu, mislim da oni nemaju dovoljnu snagu da bi to opstruirali - kazao je.

"Crna trojka" će doživjeti debakl

On smatra da je veoma važno da se na jesen održe izbori.

- Potrebno je da se izvrši pritisak javnosti i na međunarodne i domaće aktere kako bi se napravila mreža posmatrača koja bi spriječila sve ono što se događalo prethodnih godina, a što se najbolje moglo vidjeti na posljednjim izborima u Doboju, gdje se prekrajala izborna volja. Krajnje je vrijeme da izbori budu realni izričaj volje birača. Siguran sam da će "crna trojka" HDZ, SDA i SNSD doživjeti pravi debakl nakon 20 godina - poručio je.

Kako kaže, u svim zemljama regiona se vremenom pojavljuju neke nove snage i mladi ljudi, a "mi stojimo u mjestu". Mišljenja je da su jesenji izbori prava prilika da se uključe nove snage, koje će se okrenuti ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Govorio je i ambicijama njegove liste Za pravdu i red.

- Koliko moja lista dobije glasova, od toga će ovisiti gdje ćemo se mi naći i da li ćemo biti u mogućnosti da kreiramo i upravljamo procesima. Bili smo najveće iznenađenje u Trebinju na lokalnim izborima, a vjerujem da ćemo i sada to ponoviti. Selektirao sam listu mladih ljudi, intelektualaca, koji se nisu ranije bavili politikom. Mislim da ćemo biti prava avangarda i da ćemo dobiti priliku, jer ni ranije prilike nismo propustili - pojasnio je.

Razgovori traju još uvijek

Pitali smo ga i da li ga možemo očekivati kao kandidata za predsjednika RS-a ili člana Predsjedništva BiH.

- To će se znati do jula. Još uvijek traju razgovori opozicije. Postoji taj raniji dogovor da dvije osobe koje budu imale najveću popularnost budu kandidati, jedna od njih je svakako Jelena Trivić, a da li će SDS prihvatiti da to budem ja kako to predviđaju istraživanja ili će predložiti nekoga drugog ostaje nam da vidimo. U svakom slučaju ja idem na izbore, a da li ću biti nosilac liste svoje liste ili kandidat za člana Predsjedništva BiH ili predsjednika RS-a nije još uvijek poznati - rekao je.

U slučaju da bude predložen, spreman je prihvatiti odgovornost.

- Ja nisam nikad bježao od bilo kakve odgovornosti, pa tako ne bih ni od te, ali u isto vrijeme nisam se nikada ni borio za bilo kakve funkcije, jer moj ugled u narodu ne ovisi od bilo kakve funkcije i iskreno se nadam da će to narod prepoznati. Ako kažu u opoziciji Vukan treba biti kandidat ja sam to spreman prihvatiti - kazao je.

Najavio je učešće njegove liste i za nivo Narodne skupštine RS-a i Parlamentarne skupštine BiH, s tim da još uvijek nije siguran da li će samostalno nastupati na nivou BiH ili kao dio neke koalicije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.