VISOKI PREDSTAVNIK U BIH

Procurio izvještaj Kristijana Šmita upućen Vijeću sigurnosti UN-a: Ko krši Dejtonski sporazum, a ko blokira Ustavni sud Federacije

Vlasti RS još uvijek aktivno rade na potkopavanju države BiH, njenih nadležnosti i institucija, a time i Općeg okvirnog sporazuma za mir, naveo je Šmit

Šmit: Osvrnuo se i na obilježavanje 9. januara. Arhiv

A. Č.

5.5.2022

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) danas će predati izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. U izvještaju je ponovio da su krivci za trenutno stanje u BiH isti kao što je naveo u novembru, a to su vlasti entiteta Republika Srpska koji krše Dejtonski mirovni sporazum.

I izvještaju Šmit navodi kako vlasti RS rade na potkopavanju države Bosne i Hercegovine, njenih nadležnosti i institucija te da paraliziraju državne institucije blokirajući njihovu sposbnost rada i odlučivanja.

U Izvještaju se, dalje, navode konkretne aktivnosti NSRS-a u vezi sa usvajanjem Zakona o lijekovima RS, Zakona o imovini RS, Zakona o VSTV-u RS…

- Vlasti RS-a još uvijek aktivno rade na potkopavanju države BiH, njenih nadležnosti i institucija, a time i Općeg okvirnog sporazuma za mir. S jedne strane, izabrani i imenovani iz RS-a u državne institucije nastavljaju paralizirati te institucije blokirajući njihovu sposobnost rada i odlučivanja. Kao rezultat toga, zakonodavni učinak ne postoji, reforme, uključujući one potrebne za napredak prema EU, u zastoju su, međunarodni sporazumi su na čekanju, a drugu godinu zaredom nema usvojenog državnog proračuna - navodi visoki predstavnik.

Obilježavanje 9. januara

- Obilježavanju 9. januara društvo Miloradu Dodiku pravio je osuđeni ratni zločinac Vinko Pandurević. Osvrnuo se i na proteste koji su održani nakon januarskih dešavanja u entitetu Republika Srpska. Dan nakon događaja 9. januara, stotine prosvjednika okupilo se ispred OHR-a u Sarajevu, a hiljade u glavnim gradovima širom svijeta, kako bi pozvali međunarodnu zajednicu da reagira na nastavak destruktivnog ponašanja vlasti RS-a. Obratio sam se prosvjednicima i razgovarao s nekima od njih, koji su bili uplašeni i frustrirani. Oni iz prošlosti znaju da je u sadašnjoj dinamici potencijal vrlo stvaran da politička kriza preraste u sigurnosnu krizu i međunarodna zajednica mora reagirati na odgovarajući način - navodi Šmit u izvještaju.

Osvrnuo se i na pokušaje formiranja entitetske Agencije za lijekove i da je upotrebom bonskih ovlasti reagovao na usvajanje Zakona o imovini RS-a.

Schmidt je spomenuo i Dodikovu blokadu upotrebe helikoptera Oružanih snaga u gašenju požara, za čiju je upotrebu dao saglasnost nakon što je pala kiša koja je ugasila požare.


Osvrnuo se na stanje u BHRT-u

Izvještaj je upozorio i na povećan broj provokacija na pripadnike manjinskih zajednica u entitetu Republika Srpska.

- Incidenti i provokacije usmjerene prema manjinskim zajednicama oko pravoslavnih i praznika RS-u u januaru dogodili su se u općinama Bijeljina, Prijedor, Doboj, Foča, Gacko, Nevesinje i Brčko Distriktu RS. Incidenti su slijedili sličan obrazac u kojima su osobe šetale ili se vozile kroz bošnjačke zajednice uzvikujući uvrede, svirajući nacionalističke pjesme, a u nekim slučajevima veličajuči osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. U Bijeljini se pucalo, ali povrijeđenih nije bilo - stoji u izvještaju.

Osim toga, navodi visoki predstavnik, uz još nepostignut sporazum o izbornim reformama, hrvatski politički predstavnici su sugerirali da bi “teritorijalna reorganizacija” mogla biti potrebna, podižući avet ratne težnje za “trećim entitetom”.

Optužio je Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH za blokadu izbora članova Ustavnog suda FBiH, te detaljno obrazložio način blokiranja procedure izbora novih članova.

Visoki predstavnik se osvrnuo na stanje u BHRT-u, kako je od RTRS-a od 2019. jednostrano pokrneuo samostalno naplatu RTV takse, a hrvatski politički lideri pozvali građane da izdvajaju novac za privatnu TV Herceg-Bosne.

Pohvalio je postavljanje spomen obilježja na Kazanima, gdje su ubijeni civili srpske nacionalnosti, objavio Istraga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.